Stanovení vlivu alel genu MYOG na vybrané ukazatele jatečné hodnoty prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29502" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29502 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vlivu alel genu MYOG na vybrané ukazatele jatečné hodnoty prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit vliv genu MYOG na vybrané ukazatele jatečné hodnoty.Pro sledování ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty byl použit soubor 67 jatečných prasat plemen a kombinací křížení ČBU, ČBUxČL a (ČBUxČL)xPN, které byly testovány v pokusnéa testační stanici v Ploskově u Lán. Statisticky významné rozdíly mezi genotypy AA a AB (genotyp BB byl z důvodu nízké četnosti z dalšího sledování vyřazen) byly zjištěny u následujících ukazatelů: průměrný denní přírůstek, výška hřbetního tuku, podíl svaloviny stanovený metodou ZP i přístrojem FOM, podíl hlavních masitých částí,hmotnost a podíl tuku v hlavních masitých částech, zmasilost boku,obsah tuku v části bok 1 a části bok 2.
Název v anglickém jazyce
Determination of the influence of alleles of MYOG gene on selected carcass value traits in pigs
Popis výsledku anglicky
The MYOG gene is from MYOD family genes. The MYOD family consists of four related genes: MYOD 1 (MYF3), MYOG (MYF4, myogenin), MYF5 a MYF6 (MRF4, herculin). These genes control muscle cell determination and differentiation during embryonic development. The objective of this study was to determine the effect of MYOG gene on selected traits of carcass value in pigs. To verify the associations between the polymorphisms and the selected traits of carcass value, altogether 67 pigs, including animals of CzechLarge White breed, Czech Large White x Czech Landrace and Pietrain x (Czech Large White x Czech Landrace) were used. The genotype AB was the most detected (39 pigs) in this group of pigs whiles the minimum pigs (3 pigs) were BB genotype so this genotypewere excluded from this study. Statistically significant associations were observed in the following traits: average daily gain, backfat thickness, lean meat content (ZP, FOM), proportion main meat part, weight and proportion of fat in m
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—