Polymorfismus mléčných bílkovin u jerseyských dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17350" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17350 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41410/06:17350
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polymorfismus mléčných bílkovin u jerseyských dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Význam sledování a hodnocení vztahů mezi genetickým založením dojnic a úrovní užitkovosti, ale také technologickou či zdravotní kvalitou mléka spočívá v objevení nových informací využitelných v mnoha dalších oborech lidské činnosti. V současné situaci podrobného sledování kvality živočišných produktů včetně případných zdravotních rizik jejich konzumace získávají tyto nové poznatky na důležitosti. Můžeme předpokládat, že otázka zdůraznění genetického základu pro jednotlivé typy mléčných bílkovin v selekce skotu bude řešena v relativně blízké budoucnosti. Stejně jako jsou v současnosti šlechtitelské cíle a programy rozšiřovány o ukazatele reprodukce a zdraví chovaných zvířat. Při hodnocení mléčné užitkovosti dojnic plemene jersey v závislosti na jejich genotypu pro k-kasein je patrný výrazný rozdíl v úrovni užitkovosti mezi jednotlivými sledováními, který činí 1033-1229 kg mléka od roku 1998 do 2005. V produkci pevných složek je situace obdobná, kdy rozdíl v produkci tuku je 72-102 kg a
Název v anglickém jazyce
Polymorphism of milk protein in Jersey dairy cows
Popis výsledku anglicky
The impact of evaluation of relation-ship between genetic base of dairy cows and level of milk production, but of technology and health quality of milk too, is in discovering new informations usable in many human branchs of activity. This new knowledgesretrieve higher impact in present world-widesituation, when attention is focused to quality level of animal products. We can suppose, the question of enforcement of genetic base-line for types of milk protein in cattle selection will be trying to find asolution in near future. The same way is in about enlargement of selection goals and breeding schemes of reproduction and health traits of farm animals for example. The results of our milk production and milk composition evaluation in relation to geneticbase of milk protein determined significant differences in research in 1998 and 2005 too. Milk productin is higher about 1033-1229 kg of milk in 2005. Milk composition is on the same trend, milk protein is higher about 48-78 kg of and fa
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z příspěvků ze semináře ?Možnosti využití molekulární a populační genetiky pro šlechtění skotu na vyšší kvalitu produktů?
ISBN
80-903142-5-2,
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
119-132
Název nakladatele
VUCHS Rapotín
Místo vydání
VUCHS Rapotín
Místo konání akce
VUCHS Rapotín
Datum konání akce
2. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—