Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polymorfismus mléčných bílkovin u jerseyských dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17350" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17350 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41410/06:17350

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polymorfismus mléčných bílkovin u jerseyských dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Význam sledování a hodnocení vztahů mezi genetickým založením dojnic a úrovní užitkovosti, ale také technologickou či zdravotní kvalitou mléka spočívá v objevení nových informací využitelných v mnoha dalších oborech lidské činnosti. V současné situaci podrobného sledování kvality živočišných produktů včetně případných zdravotních rizik jejich konzumace získávají tyto nové poznatky na důležitosti. Můžeme předpokládat, že otázka zdůraznění genetického základu pro jednotlivé typy mléčných bílkovin v selekce skotu bude řešena v relativně blízké budoucnosti. Stejně jako jsou v současnosti šlechtitelské cíle a programy rozšiřovány o ukazatele reprodukce a zdraví chovaných zvířat. Při hodnocení mléčné užitkovosti dojnic plemene jersey v závislosti na jejich genotypu pro k-kasein je patrný výrazný rozdíl v úrovni užitkovosti mezi jednotlivými sledováními, který činí 1033-1229 kg mléka od roku 1998 do 2005. V produkci pevných složek je situace obdobná, kdy rozdíl v produkci tuku je 72-102 kg a

  • Název v anglickém jazyce

    Polymorphism of milk protein in Jersey dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    The impact of evaluation of relation-ship between genetic base of dairy cows and level of milk production, but of technology and health quality of milk too, is in discovering new informations usable in many human branchs of activity. This new knowledgesretrieve higher impact in present world-widesituation, when attention is focused to quality level of animal products. We can suppose, the question of enforcement of genetic base-line for types of milk protein in cattle selection will be trying to find asolution in near future. The same way is in about enlargement of selection goals and breeding schemes of reproduction and health traits of farm animals for example. The results of our milk production and milk composition evaluation in relation to geneticbase of milk protein determined significant differences in research in 1998 and 2005 too. Milk productin is higher about 1033-1229 kg of milk in 2005. Milk composition is on the same trend, milk protein is higher about 48-78 kg of and fa

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z příspěvků ze semináře ?Možnosti využití molekulární a populační genetiky pro šlechtění skotu na vyšší kvalitu produktů?

  • ISBN

    80-903142-5-2,

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    119-132

  • Název nakladatele

    VUCHS Rapotín

  • Místo vydání

    VUCHS Rapotín

  • Místo konání akce

    VUCHS Rapotín

  • Datum konání akce

    2. 11. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku