Vliv genetických variant kappa-kaseinu na technologické vlastnosti mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20176" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20176 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genetických variant kappa-kaseinu na technologické vlastnosti mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv některých technologických vlastností mléka holštýnského skotu na genotypu kappa-kaseinu. Kappa-kasein je mléčná bílkovina, která po sýření neodchází do syrovátky, ale zůstáva v sýru, tím se tedy podílí na výtěžnosti sýra ana jiných technologických vlastnostech jako je zejména syřitelnost mléka, koagulace, syneréze (uvolňování syrovátky ze sýřeniny). Mléko s příznivými sýrařskými vlastnostmi dává předpoklad vyšší výtěžnosti sýrů s jejich požadovaným složením.
Název v anglickém jazyce
The effect of kappa-casein genetic varieties on the technological properties of milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate the dependence of some technological characteristics of Holstein cattle on the kappa-casein genotype. Kappa-casein is a milk protein that does not pass to whey after milk coagulating, yet it remains in cheese, it contributes to the basic yield of cheese as well as other technological properties, especially the curdling ability of milk, coagulation, syneresis (liberation of whey from junket), etc. Milk with favourable cheese-making properties is a basement for the higher yield of cheese with a required composition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnosť a kontrola potravín, II. diel.
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
292-296
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—