Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Geny mléčných bílkovin a kvalita mléka u českého strakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001158" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001158 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Geny mléčných bílkovin a kvalita mléka u českého strakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byl zjišťovány vztahy mezi genotypy genů mléčných bílkovin (alfaS1 kasein, beta kasein, kapa kasein a beta laktoglobulin) a parametry technologické kvality a syřitelnosti mléka, parametry mléčné produkce a plemennými hodnotami (PH) pro mléčnou užitkovost u českého strakatého skotu. Nejvýznamnější vliv byl prokázán u genu CSN3, a to na obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace. Rovněž byl prokázán vztah k PH pro obsah a produkci bílkovin. U genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu. Statistická významnost genu CSN2 byla zjištěna na obsah kaseinu v mléce a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkcimléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk protein genes and milk quality in Czech Fleckvieh cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The relationships between genotypes of milk protein genes (alphaS1 casein, beta casein, kappa casein and beta lactoglobulin) and parameters of milk technological quality, milk coagulation, milk production and breeding values for milk production were analysed in this work. The most significant effect of CSN3 gene was proved on contents of protein and casein, and mainly on curd quality, curd firmness, and coagulation time. Also the effect on breeding values for protein content and protein yield was found.Significant effect of LGB gene was found on content of whey proteins and casein proteins. The effect of CSN2 was proved on casein content and breeding values for milk, protein, and fat production. CSN1S1 gene affected the breeding value for milk production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus