Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001066" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Zjišťováním vztahů genů mléčných bílkovin k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a k úrovni plemenných hodnot (PH) pro parametry mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti (obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace), dále pak k PH pro obsah a produkci bílkovin. Nejpříznivější hodnoty parametrů kvality mléka vykázal genotyp BB, naopak genotypy obsahující alelu E byly nejméně příznivé. V případě genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu s nejpříznivějšími hodnotami parametrů u genotypu BB. Významnost efektu genu CSN2 byla prokázána na obsah kaseinu a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. Pozitivní vliv byl zjištěn u genotypů A1A2 a A1A1, dále pak A2A2 a A1B. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkci mléka s nejvyšší hodnotou zjištěnou u genotypu CC.
Název v anglickém jazyce
The use of milk protein genes to improve milk quality in Czech Fleckvieh cattle
Popis výsledku anglicky
The most significant effects of milk protein genes on milk production parameters, coagulation properties and breeding values (BV) for milk production in Czech Fleckvieh cattle was proved in CSN3 gene with its main significant effect on milk quality and coagulation properties (protein content, casein content, curd quality and firmness, and coagulation time), and significant effect on BV for protein content and protein yield. The most favourable values of milk quality parameters were linked with genotypeBB compared to negative impact of genotypes containing allele E. LGB gene significantly affected whey protein content and casein content with positive impact of BB genotype. Significant effect of CSN2 gene was found on casein content and BV for production of milk, protein and fat. The most favourable genotypes were A1A2, A1A1, A2A2, and A1B. CSN1S1 gene was significantly linked with BV for milk yield. The highest value was found in genotype CC.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-034-5
Číslo předpisu
—
Technické parametry
17210/2009-10
Ekonomické parametry
Rychlejší a efektivnější zvyšování technologické kvality mléka a tím zvýšení konkurenceschopnosti a zisků českého strakatého plemene na trhu s mlékem.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—