Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001066" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001066 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zjišťováním vztahů genů mléčných bílkovin k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a k úrovni plemenných hodnot (PH) pro parametry mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti (obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace), dále pak k PH pro obsah a produkci bílkovin. Nejpříznivější hodnoty parametrů kvality mléka vykázal genotyp BB, naopak genotypy obsahující alelu E byly nejméně příznivé. V případě genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu s nejpříznivějšími hodnotami parametrů u genotypu BB. Významnost efektu genu CSN2 byla prokázána na obsah kaseinu a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. Pozitivní vliv byl zjištěn u genotypů A1A2 a A1A1, dále pak A2A2 a A1B. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkci mléka s nejvyšší hodnotou zjištěnou u genotypu CC.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of milk protein genes to improve milk quality in Czech Fleckvieh cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The most significant effects of milk protein genes on milk production parameters, coagulation properties and breeding values (BV) for milk production in Czech Fleckvieh cattle was proved in CSN3 gene with its main significant effect on milk quality and coagulation properties (protein content, casein content, curd quality and firmness, and coagulation time), and significant effect on BV for protein content and protein yield. The most favourable values of milk quality parameters were linked with genotypeBB compared to negative impact of genotypes containing allele E. LGB gene significantly affected whey protein content and casein content with positive impact of BB genotype. Significant effect of CSN2 gene was found on casein content and BV for production of milk, protein and fat. The most favourable genotypes were A1A2, A1A1, A2A2, and A1B. CSN1S1 gene was significantly linked with BV for milk yield. The highest value was found in genotype CC.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-034-5

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    17210/2009-10

  • Ekonomické parametry

    Rychlejší a efektivnější zvyšování technologické kvality mléka a tím zvýšení konkurenceschopnosti a zisků českého strakatého plemene na trhu s mlékem.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku