Vliv haplotypů CSN2 a CSN3 na parametry kvality a syřitelnosti mléka u českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000208" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000208 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Joint effects of CSN2 and CSN3 haplotypes on milk quality and coagulation properties in Czech Fleckvieh
Popis výsledku v původním jazyce
313 Czech Fleckvieh cows were investigated for CSN2 (beta- casein) and CSN3 (kappa-casein) genotypes using the PCR-RFLP method, milk quality parameters, and coagulation properties. The objective of this study was to determine the joint effects of CSN2 and CSN3 genotypes on the parameters of production, quality, and coagulation of milk in CF cows. Twenty genotype combinations were detected. Genotypes A1A2AB (18.4 %), A2A2AA (17.5 %), A2A2AB (16.6 %) and A1A2AA (16.0 %) occurred as the most frequent. A significant effect of genes was found on protein content in milk, true protein content, casein content, casein number, coagulation time, curd quality, and curd firmness. A positive impact of genotypes A1A1BB, A1A1AB and A1BAA was found on most of the observed parameters. Genotypes A1A2BB and A1A2AB were connected with good coagulation properties but low milk production. Genotypes containing the CSN3 allele E (A1A1BE, A1A2AE, A1A1AE and A1BAE) had a negative effect on most of the parameters
Název v anglickém jazyce
Joint effects of CSN2 and CSN3 haplotypes on milk quality and coagulation properties in Czech Fleckvieh
Popis výsledku anglicky
313 Czech Fleckvieh cows were investigated for CSN2 (beta- casein) and CSN3 (kappa-casein) genotypes using the PCR-RFLP method, milk quality parameters, and coagulation properties. The objective of this study was to determine the joint effects of CSN2 and CSN3 genotypes on the parameters of production, quality, and coagulation of milk in CF cows. Twenty genotype combinations were detected. Genotypes A1A2AB (18.4 %), A2A2AA (17.5 %), A2A2AB (16.6 %) and A1A2AA (16.0 %) occurred as the most frequent. A significant effect of genes was found on protein content in milk, true protein content, casein content, casein number, coagulation time, curd quality, and curd firmness. A positive impact of genotypes A1A1BB, A1A1AB and A1BAA was found on most of the observed parameters. Genotypes A1A2BB and A1A2AB were connected with good coagulation properties but low milk production. Genotypes containing the CSN3 allele E (A1A1BE, A1A2AE, A1A1AE and A1BAE) had a negative effect on most of the parameters
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—