Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20419" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20419 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto pokusu bylo zhodnotit vliv meziřádkové vzdálenosti v ekologickém způsobu pěstování na některé jakostní ukazatele kvality zrna ozimé pšenice. Mimoto byly hodnoceny i další faktory ovlivňující kvalitu zrna (vliv způsobu pěstování, ročníku a odrůdy). Pokus se 2 odrůdami ozimé pšenice- Ludwig a Sulamit byl veden v ekologickém i konvenčním způsobu pěstování ve třech meziřádkových vzdálenostech (125, 250 a 375 mm). Po sklizni byla zjišťována pekařská jakost zrna (obsah N-látek, obsah mokrého lepku, obsah škrobu a Zelenyho sedimentační test). Meziřádková vzdálenost v ekologickém zemědělství měla největší vliv na obsah N-látek a obsah mokrého lepku. Se zvyšující se roztečí ze 125 mm na 375 mm se zvyšovaly hodnoty těchto jakostních ukazatelů, takžezrno pšenice z meziřádkové vzdálenosti 375 mm dosáhlo nejvyšší potravinářské/pekařské jakosti srovnatelné s konvenčními variantami.
Název v anglickém jazyce
The improvement of the winter wheat quality in organic farming
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was evaluated effect of inter-row distance on parameters of quality of winter wheat grain in organic farming. Except this other effects (effect of technique of cultivation, year and variety) on the parameters of quality were measured. Two varieties of winter wheat ? Ludwig and Sulamit grown in 3 inter-row distances (125, 250 and 375 mm) were used for experiment in organic and conventional farming. After harvest parameters of quality (protein content, wet gluten content, starch content and Zeleny sedimentation test) were measured. The inter-row distance had statistically significant effect on protein content and wet gluten content. With higher inter-row distance the parameters of quality grow. The higest food/bakery quality of grainin organic farming was achieved in the widest inter-row distance (375 mm). This grain was comparable with conventional one from the quality point of view.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ekologické zemědělství 2007
ISBN
978-80-213-1611-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
70-72
Název nakladatele
PowerPrint, ČZU, Praha
Místo vydání
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—