Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20419" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20419 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto pokusu bylo zhodnotit vliv meziřádkové vzdálenosti v ekologickém způsobu pěstování na některé jakostní ukazatele kvality zrna ozimé pšenice. Mimoto byly hodnoceny i další faktory ovlivňující kvalitu zrna (vliv způsobu pěstování, ročníku a odrůdy). Pokus se 2 odrůdami ozimé pšenice- Ludwig a Sulamit byl veden v ekologickém i konvenčním způsobu pěstování ve třech meziřádkových vzdálenostech (125, 250 a 375 mm). Po sklizni byla zjišťována pekařská jakost zrna (obsah N-látek, obsah mokrého lepku, obsah škrobu a Zelenyho sedimentační test). Meziřádková vzdálenost v ekologickém zemědělství měla největší vliv na obsah N-látek a obsah mokrého lepku. Se zvyšující se roztečí ze 125 mm na 375 mm se zvyšovaly hodnoty těchto jakostních ukazatelů, takžezrno pšenice z meziřádkové vzdálenosti 375 mm dosáhlo nejvyšší potravinářské/pekařské jakosti srovnatelné s konvenčními variantami.

  • Název v anglickém jazyce

    The improvement of the winter wheat quality in organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was evaluated effect of inter-row distance on parameters of quality of winter wheat grain in organic farming. Except this other effects (effect of technique of cultivation, year and variety) on the parameters of quality were measured. Two varieties of winter wheat ? Ludwig and Sulamit grown in 3 inter-row distances (125, 250 and 375 mm) were used for experiment in organic and conventional farming. After harvest parameters of quality (protein content, wet gluten content, starch content and Zeleny sedimentation test) were measured. The inter-row distance had statistically significant effect on protein content and wet gluten content. With higher inter-row distance the parameters of quality grow. The higest food/bakery quality of grainin organic farming was achieved in the widest inter-row distance (375 mm). This grain was comparable with conventional one from the quality point of view.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ekologické zemědělství 2007

  • ISBN

    978-80-213-1611-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    70-72

  • Název nakladatele

    PowerPrint, ČZU, Praha

  • Místo vydání

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku