Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní změny pšenice s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72543" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72543 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní změny pšenice s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledovali jsme vliv různé intenzity napadení Fusarium spp. vybraných odrůd ozimé pšenice seté a pšenice špaldy z ekologického a konvenčního způsobu pěstování na obsah deoxynivalenolu a vybrané jakostní ukazatele zrna. Jak v případě přirozené kontaminace, tak i u umělé inokulace byl u pšenice špaldy zaznamenán nižší obsah DON v zrnu ve srovnání s pšenicí setou. U obou druhů pšenice bylo zaznamenáno zhoršení technologické jakosti u uměle inokulovaných variant, především statisticky průkazně nižší hodnoty Zelenyho testu, čísla poklesu a objemové hmotnosti. Naproti tomu byl u uměle inokulovaných variant zjištěn vyšší obsah N-látek a mokrého lepku v sušině zrna pravděpodobně díky nižší HTS inokulovaných variant.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative changes of wheat with different intensity of Fusarium spp. contamination

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of different intensity of Fusarium spp. infestation of selected winter common wheat and spelt wheat varieties from organic and conventional farming on deoxynivalenol content and selected quality parameters of grain were evaluated. Lower DON content in grain was determined in spelt in comparison with common wheat. Significantly worse technological quality parameters were determined for artificially inoculated variants of both wheat species, especially lower values of Zeleny sedimentation, falling number and volume weight. On the other hand, higher content of crude protein content and wet gluten content were estimated in inoculated variants,probably due to lower TKW.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    469-472

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus