Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota a výnos odrůd štěrbáku zahradního - Cichorium endivia L.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20541" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20541 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional composition and yield of endive cultivars ? Cichorium endivia L.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Two year trials at the Horticultural Faculty in Lednice (part of the Mendel University of Agriculture and Forestry Brno) evaluated six cultivars of endive (Cichorium endivia L.): 3 cultivars of C. endivia L. var. crispum (Markant, Midori, Protos), and 3cultivars of C. endivia L. var. latifolium (Malan, Maral, Nuance). At harvest time, the nutritional composition was evaluated: levels of vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), chlorophyll, dietary fibre, dry matter and nitrates. In addition, a single plantweight and yield were measured. It was observed that the cultivars of C. endivia var. crispum contained significantly higher quantities of dietary fibre and dry matter than those of C. endivia L. var. latifolium. Nitrate levels were significantly higherin the leaves of C. endivia L. var. latifolium cultivars. Except for vitamin C and dietary fibre, it was observed that all the investigated parameters varied significantly from one year to the next. Out of the six cultivars of endive, th

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional composition and yield of endive cultivars ? Cichorium endivia L.

  • Popis výsledku anglicky

    Two year trials at the Horticultural Faculty in Lednice (part of the Mendel University of Agriculture and Forestry Brno) evaluated six cultivars of endive (Cichorium endivia L.): 3 cultivars of C. endivia L. var. crispum (Markant, Midori, Protos), and 3cultivars of C. endivia L. var. latifolium (Malan, Maral, Nuance). At harvest time, the nutritional composition was evaluated: levels of vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), chlorophyll, dietary fibre, dry matter and nitrates. In addition, a single plantweight and yield were measured. It was observed that the cultivars of C. endivia var. crispum contained significantly higher quantities of dietary fibre and dry matter than those of C. endivia L. var. latifolium. Nitrate levels were significantly higherin the leaves of C. endivia L. var. latifolium cultivars. Except for vitamin C and dietary fibre, it was observed that all the investigated parameters varied significantly from one year to the next. Out of the six cultivars of endive, th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    6-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus