Podíl fyzikálních vlastností semen máku na biologické a produkční hodnotě osiva.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21227" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21227 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podíl fyzikálních vlastností semen máku na biologické a produkční hodnotě osiva.
Popis výsledku v původním jazyce
Se zvyšováním ploch máku se objevují nedostatky v pěstitelské technologii, související se zakládáním porostů a úpravou osiva. Výsevek máku dosahuje v praxi téměř šestinásobného množství, než je potřebné k založení optimálně hustého porostu. Byl sledovánvliv třídění osiva jarního máku odrůd Major a Lazur v letech 2006 a 2007. Třídění se uskutečnilo na principu měrné hmotnosti a velikosti semen. Nejlepších semenářských vlastností osiva a následných produkčních schopností porostu dosahovala varianta semens vyšší HTS. Při třídění semen podle jejich velikosti měla nejvyšší biologickou hodnotu semena větší než 1,1mm, avšak pro-dukčně nejvýnosnější byl porost založený ze semen o velikosti 1,0-1,1mm. Odlišná kvalita osiva může ovlivňovat výkonnost založenéhoporostu, avšak zároveň prokazuje velkou závislost vzcházivosti máku na podmínkách prostředí.
Název v anglickém jazyce
Share of physical properties of poppy seeds in biological and production value of seed
Popis výsledku anglicky
Increasement of poppy seed area brings insufficiences in growing technology, which is re-lated to stands establishment and seed treatment. Seed rate of poppy seed in practice is nearly six times higher than it is necessary to establish optimum dense stand. We monitored influence of seed classification in spring poppy, cultivars Major and Lazur during 2006 - 2007. Classifi-cation was based on prinicple of specific weight and seeds size. The best seed production pro-perties of seed and consequent production abilities were reached in variant of seeds with higher HTS. The highest biology value was found in seeds higher than 1,1mm, but the highest yield was reached with seeds of size 1,0-1,1mm. Different quality of seed can influence perfor-mance of established stand, but also proves significant dependance of poppy seed emergence on environmental conditions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3173" target="_blank" >QF3173: Inovace pěstitelské technologie máku (Papaver somniferum)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agricultura scientia prosperita, Prosperující olejniny
ISBN
978-80-213-1715-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
77-81
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU v Praze, Větrný Jeníkov, Vsisko
Datum konání akce
12. 12. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—