Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv fyzikálních úprav na zvýšení biologického potenciálu osiva máku setého

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21228" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21228 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv fyzikálních úprav na zvýšení biologického potenciálu osiva máku setého

  • Popis výsledku v původním jazyce

    zakládáním porostů a úpravou osiva. Výsevek máku dosahuje v praxi téměř šestinásobného množství, než je potřebné k založení optimálně hustého porostu. Byl sledován vliv třídění osiva jarního máku odrůd Major a Lazur v letech 2006 a 2007. Třídění se uskutečnilo na principu měrné hmotnosti a velikosti semen. Nejlepších semenářských vlastností osiva a následných produkčních schopností porostu dosahovala varianta semen s vyšší HTS. Při třídění semen podle jejich velikosti měla nejvyšší biologickou hodnotu semena větší než 1,1mm, avšak produkčně nejvýnosnější byl porost založený ze semen o velikosti 1,0-1,1mm. Odlišná kvalita osiva může ovlivňovat výkonnost založeného porostu, avšak zároveň prokazuje velkou závislost vzcházivosti máku na podmínkách prostředí.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Physical Treatments on Increasement of Biological Potencial

  • Popis výsledku anglicky

    Increasement of poppy seed area brings insufficiences in growing technology, which is related to stands establishment and seed treatment. Seed rate of poppy seed in practice is nearly six times higher than it is necessary to establish optimum dense stand. We monitored influence of seed classification in spring poppy, cultivars Major and Lazur during 2006 - 2007. Classification was based on prinicple of specific weight and seeds size. The best seed production properties of seed and consequent productionabilities were reached in variant of seeds with higher HTS. The highest biology value was found in seeds higher than 1,1mm, but the highest yield was reached with seeds of size 1,0-1,1mm. Different quality of seed can influence performance of establishedstand, but also proves significant dependance of poppy seed emergence on environmental conditions.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3173" target="_blank" >QF3173: Inovace pěstitelské technologie máku (Papaver somniferum)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracovíní produktů

  • ISBN

    978-80-86908-04-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Místo vydání

    Troubsko

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku