Vliv genotypu na fyzikální ukazatele kvality vajec slepic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22029" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu na fyzikální ukazatele kvality vajec slepic
Popis výsledku v původním jazyce
Do experimentu byly zařazeny nosnice ISA brown, Hisex and Moravia BSL, byl sledován vliv genotypu na kvalitu vajec. Do konvenčních klecí (550 cm2 na nosnici) bylo ustájeno 108 nosnic ISA brown, 45 nosnic Hisex brown a 45 nosnic Moravia BSL. Krmná směs N1(16,4% N-látek, 11,6 MJ ME) byla zkrmována mezi 20. a 40. týdnem věku a krmnou směsí N2 (14,9% N-látek, 11,6 MJ ME) od 40 do 60 týdne. Krmivo a voda byly podávány ad libitum. Vejce byla sbírána každých 28 dnů, po dva dny 30 vajec od každého genotypu (celkem 1890 vajec). Nejtěžší vejce byla od nosnic ISA brown (63,5g). Vliv genotypu průkazně ovlivnil charakteristiky žloutku, bílku a skořápky. Nejvíce byly ovlivněny ukazatele bílku, podíl a Haugovy jednotky, u genotypu Hisex brown (P≤0,001). Bylo prokázáno signifikantní zlepšení kvality vaječné skořápky u genotypu Hisex brown. Dle výsledků zjištěných v exprimentu je Hisex brown vhodný pro produkci vajec.
Název v anglickém jazyce
The effect of genotype on physical parameters of egg quality in laying hens
Popis výsledku anglicky
In the experiment with ISA brown, Hisex and Moravia BSL laying hens the effect of genotype on egg quality charakteristics was compared. One hundered eight ISA brown hens, 45 Hisex brown and 45 Moravia BSL from 20 to 60 week were housed in conventional cages (550 cm2 per hen). The N1 diet (16,4% crude protein, 11,6 MJ ME) was fed from 20 to 40 weeks of age and N2 diet (14,9% crude protein, 11,6 MJ ME) was fed till 60weeks of age. Feed and water were available ad libitum. Eggs were collected in 28 days interval, every two days 30 eggs per genotype (total 1890 eggs). The heaviest eggs were produced by ISA brown (63,5g). Genotype significantly affected yolk, albumen and shell quality characteristic. From albumen quality characteristics albumen percentage and Haugh Units were influenced, significantly higher (P≤0,001) in Hisex brown. Significantly better eggshell quality was observed in Hisex brown. Hisex brown genotype is acceptable for eggs production according to values of egg qual
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z konference: Current problems of breeding, health, growth and production of poultry 2007
ISBN
80-85645-57-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
JČU České Budějovice
Místo vydání
JČU České Budějovice
Místo konání akce
JČU České Budějovice
Datum konání akce
14. 2. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—