Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of Genotype, Age and Their Interaction on Egg Quality in Brown-Egg Laying Hens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A27939" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:27939 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of Genotype, Age and Their Interaction on Egg Quality in Brown-Egg Laying Hens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The experiment compared the effects of strain and age on egg quality characteristics in ISA Brown, Hisex Brown and Moravia BSL brown-egg laying hens. One hundred and eight ISA Brown hens, forty-five Hisex Brown and forty-five Moravia BSL 20 to 60 weeks old were housed in conventional cages (550 cm2 per hen). Feed and water were available ad libitum. Eggs were sampled at 21-day intervals, every collecting week 150 eggs per genotype in three age periods, from 20 to 26 weeks, 37 to 43 weeks and 54 to 60 weeks of age. A total of 4,050 eggs were examined. Egg quality characteristics were affected by genotype and age. Egg weight, yolk weight and percentage, Haugh Units increased with the hens? age in all genotypes, but albumen and eggshell percentage decreased, eggshell thickness and strength improved with age. The highest egg weight (65.3 g) and yolk quality (yolk index 45.1%) were found in Moravia BSL at the end of the experiment. In contrast, the best albumen quality (albumen percentage 6

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of Genotype, Age and Their Interaction on Egg Quality in Brown-Egg Laying Hens

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment compared the effects of strain and age on egg quality characteristics in ISA Brown, Hisex Brown and Moravia BSL brown-egg laying hens. One hundred and eight ISA Brown hens, forty-five Hisex Brown and forty-five Moravia BSL 20 to 60 weeks old were housed in conventional cages (550 cm2 per hen). Feed and water were available ad libitum. Eggs were sampled at 21-day intervals, every collecting week 150 eggs per genotype in three age periods, from 20 to 26 weeks, 37 to 43 weeks and 54 to 60 weeks of age. A total of 4,050 eggs were examined. Egg quality characteristics were affected by genotype and age. Egg weight, yolk weight and percentage, Haugh Units increased with the hens? age in all genotypes, but albumen and eggshell percentage decreased, eggshell thickness and strength improved with age. The highest egg weight (65.3 g) and yolk quality (yolk index 45.1%) were found in Moravia BSL at the end of the experiment. In contrast, the best albumen quality (albumen percentage 6

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    78

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus