Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemické složení a antibakteriální účinky silice Majorana syriaca proti potravinovým pahhogenům a methicilin-rezistentním kmenům Staphylococcus aureus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24555" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24555 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/08:24555

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical composition and antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and methicillin-resistant Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aims of the study were to identify antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and against methicillin-resistant Staphylococcus aureus and to determine chemical composition of the essential oil. The essential oil of Majorana syriaca was tested by the modified diffusion method for testing of essential oils in vapour phase [1] against 6 strains of methicillin-resistant S. aureus (MRSA), which were obtained from two hospitals and one standard strain of methicillin susceptible S. aureus ATCC 25923 (MSSA). 5 of 6 strains of MRSA and the standard strain were inhibited in concentrations 0.0083-0.033 ?l/cm&#179; of air. Only one of the MRSA strains was not inhibited by the essential oil in these tested concentrations. Further, the essential oil was tested by the same method against 2 gram-positive and 3 gram-negative foodborne bacteria. Gram-positive: Listeria monocytogenes ATCC 7644; Staphylococcus aureus ATCC 25923. Gram-negative: Escherichia c

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and methicillin-resistant Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku anglicky

    The aims of the study were to identify antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and against methicillin-resistant Staphylococcus aureus and to determine chemical composition of the essential oil. The essential oil of Majorana syriaca was tested by the modified diffusion method for testing of essential oils in vapour phase [1] against 6 strains of methicillin-resistant S. aureus (MRSA), which were obtained from two hospitals and one standard strain of methicillin susceptible S. aureus ATCC 25923 (MSSA). 5 of 6 strains of MRSA and the standard strain were inhibited in concentrations 0.0083-0.033 ?l/cm&#179; of air. Only one of the MRSA strains was not inhibited by the essential oil in these tested concentrations. Further, the essential oil was tested by the same method against 2 gram-positive and 3 gram-negative foodborne bacteria. Gram-positive: Listeria monocytogenes ATCC 7644; Staphylococcus aureus ATCC 25923. Gram-negative: Escherichia c

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    39th International Symposium on Essential Oils ISEO 2008

  • ISBN

    978-3-936028-53-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. , 60444 Frankfurt am Main, Germany

  • Místo vydání

    Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. , 60444 Fr

  • Místo konání akce

    Quedlimburg, Germany

  • Datum konání akce

    7. 10. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku