Chemické složení a antibakteriální účinky silice Majorana syriaca proti potravinovým pahhogenům a methicilin-rezistentním kmenům Staphylococcus aureus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24555" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24555 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/08:24555
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical composition and antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and methicillin-resistant Staphylococcus aureus
Popis výsledku v původním jazyce
The aims of the study were to identify antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and against methicillin-resistant Staphylococcus aureus and to determine chemical composition of the essential oil. The essential oil of Majorana syriaca was tested by the modified diffusion method for testing of essential oils in vapour phase [1] against 6 strains of methicillin-resistant S. aureus (MRSA), which were obtained from two hospitals and one standard strain of methicillin susceptible S. aureus ATCC 25923 (MSSA). 5 of 6 strains of MRSA and the standard strain were inhibited in concentrations 0.0083-0.033 ?l/cm³ of air. Only one of the MRSA strains was not inhibited by the essential oil in these tested concentrations. Further, the essential oil was tested by the same method against 2 gram-positive and 3 gram-negative foodborne bacteria. Gram-positive: Listeria monocytogenes ATCC 7644; Staphylococcus aureus ATCC 25923. Gram-negative: Escherichia c
Název v anglickém jazyce
Chemical composition and antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and methicillin-resistant Staphylococcus aureus
Popis výsledku anglicky
The aims of the study were to identify antibacterial effects of essential oil of Majorana syriaca against food-borne pathogens and against methicillin-resistant Staphylococcus aureus and to determine chemical composition of the essential oil. The essential oil of Majorana syriaca was tested by the modified diffusion method for testing of essential oils in vapour phase [1] against 6 strains of methicillin-resistant S. aureus (MRSA), which were obtained from two hospitals and one standard strain of methicillin susceptible S. aureus ATCC 25923 (MSSA). 5 of 6 strains of MRSA and the standard strain were inhibited in concentrations 0.0083-0.033 ?l/cm³ of air. Only one of the MRSA strains was not inhibited by the essential oil in these tested concentrations. Further, the essential oil was tested by the same method against 2 gram-positive and 3 gram-negative foodborne bacteria. Gram-positive: Listeria monocytogenes ATCC 7644; Staphylococcus aureus ATCC 25923. Gram-negative: Escherichia c
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
39th International Symposium on Essential Oils ISEO 2008
ISBN
978-3-936028-53-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. , 60444 Frankfurt am Main, Germany
Místo vydání
Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. , 60444 Fr
Místo konání akce
Quedlimburg, Germany
Datum konání akce
7. 10. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—