Vliv počasí na rychlost fotosyntézy a transpirace chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A25769" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:25769 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of weather on the hops´s photosynthesis and transpiration rate
Popis výsledku v původním jazyce
On the experimental non-irrigated hop-fields in Stekník, an experiment with the varieties Agnus, Premiant, Sládek, Harmonie and newly cultivated variety 4527 was launched in the years 2005 through 2007. For the monitored set of hop plant varieties, photosynthesis and transpiration rates were measured during the vegetation period. The photosynthesis rate of hop increases from the the stage at which sprouts are tied to wires until the stage of hop cone formation. The decline of photosynthesis rate occursin the period of technological and biological ripeness of hop cones. The provably lowest transpiration rate is in the period of ripeness of hop cones. Conversely, the highest transpiration rates are reached in the period of blooming. It follows from thephysiological measurements that the varieties Sládek and Premiant respond to the effect of year-specific influence less sensitively than the newer varieties Agnus, Harmonie and the newly cultivated variety 4527.
Název v anglickém jazyce
The effect of weather on the hops´s photosynthesis and transpiration rate
Popis výsledku anglicky
On the experimental non-irrigated hop-fields in Stekník, an experiment with the varieties Agnus, Premiant, Sládek, Harmonie and newly cultivated variety 4527 was launched in the years 2005 through 2007. For the monitored set of hop plant varieties, photosynthesis and transpiration rates were measured during the vegetation period. The photosynthesis rate of hop increases from the the stage at which sprouts are tied to wires until the stage of hop cone formation. The decline of photosynthesis rate occursin the period of technological and biological ripeness of hop cones. The provably lowest transpiration rate is in the period of ripeness of hop cones. Conversely, the highest transpiration rates are reached in the period of blooming. It follows from thephysiological measurements that the varieties Sládek and Premiant respond to the effect of year-specific influence less sensitively than the newer varieties Agnus, Harmonie and the newly cultivated variety 4527.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—