Výsledky NRL-SM v internacionálním testování analytické způsobilosti referenčních metod pro základní složení syrového kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A28052" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:28052 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/09:#0000359
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky NRL-SM v internacionálním testování analytické způsobilosti referenčních metod pro základní složení syrového kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Z řady důvodů jsou potřebné kalibrace infračervených přístrojů pro rutinní měření složení syrového mléka pro hospodářské účely, jako je šlechtění zvířat nebo kontrola kvality potravinového řetězce. Národní referenční laboratoř pro syrové mléko (NRL-SM) Rapotín poskytuje sady referenčních vzorků mléka pro tyto kalibrace. Pro zajištění věrohodnosti výsledků referenčních metod se NRL-SM pravidelně zúčastňuje internacionálního výkonnostního testování analytické způsobilosti. Cílem práce bylo provedení vyhodnocení této účasti za období od 2003 do 2008. Byly použity referenční postupy: pro tuk (T;%) acidobutyrometrická metoda podle Gerbera (G) nebo extrakční podle Roese-Gottlieba (RG); pro hrubé bílkoviny (HB;%) Kjeldahlova metoda (K); pro laktózu (L monohydrát;%) polarimetrická metoda (P). Testy byly provedeny vždy dvakrát ročně na referenčních sadách s 10 (ICAR-CECALAIT) a se 2 vzorky mléka (AMA-AFEMA). Hodnoty, které mohou sloužit pro odhad nejistot výsledků měření rutinních metod, tj. pr
Název v anglickém jazyce
Results of NRL-RM in international proficiency testing of reference methods for basic compoition of raw cow milk
Popis výsledku anglicky
There are more serious reasons why the calibrations of infrared instruments for routine measurement of composition of raw milk for economic purposes such as genetical dairy herd improvement or control of foodstuff chain quality are necessary. National reference laboratory of raw milk (NRL-RM) produces the sets of reference milk samples for these calibrations. NRL-RM takes part in international proficiency testing regularly for reliability assurance of reference method results. Goal of this work was to evaluate this participation in period from 2003 to 2008. Following reference procedures were used: the acidobutyrometric method according to Gerber (G) or extraction method according to Roese-Gottlieb (RG) for fat (T;%); Kjeldahl´s method (K) for crude protein (HB;%); polarimetric method (P) for lactose (L monohydrate;%). Tests were carried out two times per year on reference sets with 10 (ICAR-CECALAIT) and with 2 milk samples (AMA-AFEMA). Values, which can serve for result uncertainty e
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA09030" target="_blank" >LA09030: Kooperace a členství v internacionálních profesních organizacích ICAR a AFEMA</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu - Acta taurologica
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—