Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000511" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000511 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/11:#0000464

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).

  • Název v anglickém jazyce

    Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation

  • Popis výsledku anglicky

    The content of free fatty acids (FFA) is an indicator of raw milk quality. Reference method of FFA determination is inappropriate for routine milk quality kontrol. The aim of this study was evaluated the suitability of the different infrared analyzers (FTIR, IR) for analyses FFA. At first it is necessary to calibrate these instruments according to the results of a reference method. Set of milk samples for this purpose has to content enough large range of FFA concentration. We prepare this range (0.56 ?6.13 mmol 100g-1 fat) by mixing (mechanical stress) some samples and incorporating milk samples from the cows with malnutrition. The achieved results from three pilot calibrations show the possibility to use all tested instrument for screening milk samples with good quality, which are not damaged with lipolysis and the ability to differentionated them from milk with poor quality. Limit value for acceptability of calibration is 0.841(P < 0,05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LA09030" target="_blank" >LA09030: Kooperace a členství v internacionálních profesních organizacích ICAR a AFEMA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    10-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus