Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Free fatty acids as possible indicator for milk quality improvement.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000295" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000295 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/09:#0000364

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Free fatty acids as possible indicator for milk quality improvement.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is indicator of dairy cow energy metabolism, milking hygiene and milk treatment quality. FFAs are important for quality and shelf life of milk products. MIR-FT (infraanalyse) as an efficient method for FFAsdetermination enables routine control. After calibration according to set of reference samples (RSs) the MIR-FT was good screening. RSs modification by mechanical stress increased FFAs (P < 0.001) in necessary way. It was adjusted on + 105% cca. Correlations between MIR-FT and reference method were from 0.826 to 0.995 (P < 0.001). RSs transport increased FFA results (P < 0.05) by 0.147 + 0.164 mmol.100g-1 but insignificantly in practice. The central calibration system of MIR-FT for FFAs is possible. Results are useable for MIR-FT validation in milk laboratories. Dairy herd with suspicion on energy malnutrition showed high FFAs (3.44 + 0.49 versus 0.82 + 0.27; P < 0.001). In: Acta fytotechnica et zootechnica, 2009, 12, Spec. Issue. 1335-

  • Název v anglickém jazyce

    Free fatty acids as possible indicator for milk quality improvement.

  • Popis výsledku anglicky

    Content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is indicator of dairy cow energy metabolism, milking hygiene and milk treatment quality. FFAs are important for quality and shelf life of milk products. MIR-FT (infraanalyse) as an efficient method for FFAsdetermination enables routine control. After calibration according to set of reference samples (RSs) the MIR-FT was good screening. RSs modification by mechanical stress increased FFAs (P < 0.001) in necessary way. It was adjusted on + 105% cca. Correlations between MIR-FT and reference method were from 0.826 to 0.995 (P < 0.001). RSs transport increased FFA results (P < 0.05) by 0.147 + 0.164 mmol.100g-1 but insignificantly in practice. The central calibration system of MIR-FT for FFAs is possible. Results are useable for MIR-FT validation in milk laboratories. Dairy herd with suspicion on energy malnutrition showed high FFAs (3.44 + 0.49 versus 0.82 + 0.27; P < 0.001). In: Acta fytotechnica et zootechnica, 2009, 12, Spec. Issue. 1335-

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ME09081" target="_blank" >ME09081: Výzkumná a technologická podpora chovu a plemenitby skotu s kombinovanou užitkovostí v provincii Anhui</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů