Development in indirect infra-red determination of milk acetone
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887648" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887648 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/14:#HA11
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462050919" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462050919</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462050919" target="_blank" >10.11118/actaun201462050919</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development in indirect infra-red determination of milk acetone
Popis výsledku v původním jazyce
Milk acetone (AC) is an indicator of energy metabolism of cows and ketosis occurrence. AC result interpretation is essential for prevention and treatment in dairy cow herds. There is necessary an effective method with reliable results. The goal was to evaluate the mid infrared method MIR-FT in terms of calibration for AC. Microdiffusion photometric (485 nm) method with salicylaldehyde as reference (RE) and MIR-FT (Lactoscope FT-IR, Delta (D); MilkoScan FT 6000 (F); Bentley (Bentley Instruments (B)) as indirect method were used. Selected (from high yielding dairy cows in early lactation) individual milk samples (MSs; n = 89) were used for MIR-FT calibration development and evaluation. Log AC correlation (r) between RE and indirect MIR-FT (D) was low (0.22, P { 0.05). The same parameter between RE and MIR-FT (F) was closer (0.589, P { 0.001; 0.632, P { 0.001 for n = 64. The artificial AC addition to milk samples had no visible effect on AC recovery by MIR-FT instruments. The AC values in
Název v anglickém jazyce
Development in indirect infra-red determination of milk acetone
Popis výsledku anglicky
Milk acetone (AC) is an indicator of energy metabolism of cows and ketosis occurrence. AC result interpretation is essential for prevention and treatment in dairy cow herds. There is necessary an effective method with reliable results. The goal was to evaluate the mid infrared method MIR-FT in terms of calibration for AC. Microdiffusion photometric (485 nm) method with salicylaldehyde as reference (RE) and MIR-FT (Lactoscope FT-IR, Delta (D); MilkoScan FT 6000 (F); Bentley (Bentley Instruments (B)) as indirect method were used. Selected (from high yielding dairy cows in early lactation) individual milk samples (MSs; n = 89) were used for MIR-FT calibration development and evaluation. Log AC correlation (r) between RE and indirect MIR-FT (D) was low (0.22, P { 0.05). The same parameter between RE and MIR-FT (F) was closer (0.589, P { 0.001; 0.632, P { 0.001 for n = 64. The artificial AC addition to milk samples had no visible effect on AC recovery by MIR-FT instruments. The AC values in
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
919-927
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—