Validace a doporučení ke kalibraci nepřímé metody infračervené spektroskopie pro stanovení profilu mastných kyselin mléčného tuku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000002 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/17:43895964
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm35.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm35.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Validace a doporučení ke kalibraci nepřímé metody infračervené spektroskopie pro stanovení profilu mastných kyselin mléčného tuku
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika je zaměřena na validaci kalibrace stanovení mastných kyselin (MK) mléčného tuku metodou infračervené spektroskopie s Fourierovými transformacemi. Byly odebrány bazénové (BVM) a individuální vzorky (IVM) mléka (n = 60 a 345) v chovech (15 stád) dojnic plemene Holštýn a České strakaté za účelem porovnání dvou metod stanovení MK – rutinní/nepřímá (pomocí infračervené spektroskopie – MIR-FT) a referenční/přímá (pomocí plynové chromatografie - GC). Těsnost vztahů mezi oběma metodami je významným ukazatelem kvality kalibrace. 51,4 a 85,2 % variability v hodnotách nasycených MK (SFA) a nenasycených MK (UFA) podle MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (BVM). Více jak 70 % variability v hodnotách nasycených MK a 86,2 % variability v hodnotách nenasycených MK podle nepřímé rutinní metody MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (IVM). Relativně shodné údaje a vyšší těsnosti vztahů byly zjištěny (BVM) u kyseliny palmitové (0,7517; P<0,001), SFA (0,7169; P<0,001) a UFA (0,9232; P<0,001). Výsledky naznačují, že řadu informací MIR-FT o výskytu MK lze využít pro rutinní stanovení těchto skupin MK a případnou praktickou selekci mléčné suroviny pro specifickou potravinářskou výrobu.
Název v anglickém jazyce
Validation and recommendations for the calibration of the indirect method of infrared spectroscopy for determination the fatty acid profile of milk fat
Popis výsledku anglicky
Certified method is focused on calibration validation for milk fatty acids (FA) determination by infrared spectroscopy with Fourier transformation. 60 and 345 bulk (BMSs) and individual milk samples (IMSs) were taken in 15 Holstein and Czech Fleckvieh dairy cow herds to compare two methods for the determination of FAs - routine / indirect (by infrared (IR) spectroscopy – MIR-FT) and reference / direct (gas chromatography - GC). Tightness of relations between these two methods is important parameter of calibration quality. 51.4 and 85.2% of variability in saturated (SFAs) and unsaturated FAs UFAs( values by indirect method MIR-FT is explainable by variations in the analyses of direct reference method GC (BMSs). Over 70% of variability in saturated FAs values and 86.2% of variability in unsaturated FAs values by indirect method MIR-FT is explainable by variations in the analyses of direct reference method GC (IMSs). Relatively consistent data and higher tightness of relationships were found (BMSs) for palmitic acid (0.7517; P<0.001), SFAs (0.7169; P<0.001) and UFAs (0.9232, P<0.001). The results indicate that a row of MIR-FT information on the occurrence of FAs can be used for routine determination of such groups of FAs and possible practical selection of raw milk for the specific food production.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1510336 RO1417 CM 35
Číslo předpisu
SVS/2017/154723-G
Technické parametry
Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším nárokem na tepelné ošetření a s vyšší přidanou hodnotou a tím podpora technologické jistoty zpracovatele. Smlouva byla uzavřena dne 25.09.2017 s Českomoravskou společností chovatelů a.s., Benešovská 123, 252 09 Hradišťko; IČO: 26162539 Za společnost jedná doc. Dr. Ing. Josef Kučera, kontakt: tel: 602 359 033, e-mail: kucera@cmsch.cz
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad je součástí neoficiální kontroly kvality mléka lokalit s cílenou selekcí suroviny pro výrobu specifických mléčných potravin. Spotřebitelsky pozitivně modifikuje část mléčného potravinového řetězce. Postup podporuje spolehlivost výsledků (profil mastných kyselin (MK)) kontroly kvality syrového mléka. Pro zajištění potravinové kvality může tvořit podíl do 0,3 % z efektu ve smyslu podílu kontroly kvality a objektivity výběru suroviny. Objem možných ekonomických ztrát v případě absence postupu je obtížné vyčíslit. Na úrovni státu může přínos z cílené selekce suroviny činit statisíce až miliony ročně. Náklady na zavedení postupu mohou pro uživatele činit ročně celkem cca 50 tis. Kč (na sestavení validační sady kalibrace pro lab. a ověření těsnosti vztahů nepřímých analýz MK k referenčním). Přínos pro uživatele (mléčné labor.) při udržení rozsahu analýz mléka a kontroly jeho kvality a kontroly dojivosti a zdravotního stavu může být 380 tis. Kč ročně s možností opakování efektu po rocích.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů