Porovnání metod používaných při stanovení zastoupení zdravotně významných mastných kyselin mléčného tuku v bazénových vzorcích mléka dojnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA17" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA17 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/15:43889986
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-xii-xv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-xii-xv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod používaných při stanovení zastoupení zdravotně významných mastných kyselin mléčného tuku v bazénových vzorcích mléka dojnic.
Popis výsledku v původním jazyce
Ve 13 chovech holštýnského skotu v Olomouckém kraji bylo odebráno 33 bazénových vzorků mléka za účelem porovnání dvou metod stanovení mastných kyselin (MK) – rutinní/nepřímá (pomocí infračervené spektroskopie – MIR-FT) a referenční/přímá (pomocí plynové chromatografie - GC). Těsnost vztahů mezi oběma metodami je silnější v případě skupiny nasycených (SFA) a nenasycených (UFA) MK (r = 0,7094; 0,9389; p<0,001), zatímco u skupiny TFA (trans isomery nenasycených MK) a PUFA (polynenasycené MK) jsou korelační koeficienty nižší (0,5897; 0,5931; p<0,001). 50,3 a 88,2 % variability v hodnotách SFA a UFA podle nepřímé rutinní metody MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC. Výsledky naznačují, že řadu informací MIR-FT o výskytu MK lze využít pro rutinní stanovení těchto skupin MK a případnou praktickou selekci mléčné suroviny pro specifickou potravinářskou výrobu.
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods used for the determination of the healthy important fatty acids of milk fat in bulk milk samples of dairy cows.
Popis výsledku anglicky
33 bulk milk samples were taken in 13 Holstein dairy cow herds in the Olomouc region to compare two methods for the determination of fatty acids (FAs) - routine / indirect (by infrared (IR) spectroscopy – MIR-FT) and reference / direct (gas chromatography - GC). Tightness of relations between these two methods is stronger in the case of the group of saturated (SFA) and unsaturated (UFA) FAs (r = 0.7094; 0.9389; p<0.001), while for the group of TFA (trans isomers of FAs) and PUFA (polyunsaturated FAs) are lower correlation coefficients (0.5897; 0.5931; p<0.001). 50.3 and 88.2% of the variability in the routine values of SFA and UFA according to the indirect method MIR-FT is explainable by variations in the analyses of direct reference method GC. The results indicate that a row of MIR-FT information on the occurrence of FAs can be used for routine determination of such groups of FAs and possible practical selection of raw milk for the specific food production.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
151
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"xii"-"xv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—