Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of Fatty Acid Proportions Determined by Mid-Infrared Spectroscopy and Gas Chromatography in Bulk and Individual Milk Samples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901673" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901673 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/20:N0000014

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-2615/10/6/1095" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-2615/10/6/1095</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ani10061095" target="_blank" >10.3390/ani10061095</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of Fatty Acid Proportions Determined by Mid-Infrared Spectroscopy and Gas Chromatography in Bulk and Individual Milk Samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rapid analytical methods can contribute to the expansion of milk fatty acid determination for various important practical purposes. The reliability of data resulting from these routine methods plays a crucial role. Bulk and individual milk samples (60 and 345, respectively) were obtained from Czech Fleckvieh and Holstein dairy cows in the Czech Republic. The correlation between milk fatty acid (FA) proportions determined by the routine method (infrared spectroscopy in the mid-region in connection with Fourier transformation; FT-MIR) and the reference method (gas chromatography; GC) was evaluated. To validate the calibration of the FT-MIR method, a linear regression model was used. For bulk milk samples, the correlation coefficients between these methods were higher for the saturated (SFAs) and unsaturated FAs (UFAs) (r = 0.7169 and 0.9232; p &lt; 0.001) than for the trans isomers of UFAs (TFAs) and polyunsaturated FAs (PUFAs) (r = 0.5706 and 0.6278; p &lt; 0.001). Similar results were found for individual milk samples: r = 0.8592 and 0.8666 (p &lt; 0.001) for SFAs and UFAs, 0.1690 (p &lt; 0.01) for TFAs, and 0.3314 (p &lt; 0.001) for PUFAs. The correlation coefficients for TFAs and PUFAs were statistically significant but too low for practical analytical application. The results indicate that the FT-MIR method can be used for routine determination mainly for SFAs and UFAs.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Fatty Acid Proportions Determined by Mid-Infrared Spectroscopy and Gas Chromatography in Bulk and Individual Milk Samples

  • Popis výsledku anglicky

    Rapid analytical methods can contribute to the expansion of milk fatty acid determination for various important practical purposes. The reliability of data resulting from these routine methods plays a crucial role. Bulk and individual milk samples (60 and 345, respectively) were obtained from Czech Fleckvieh and Holstein dairy cows in the Czech Republic. The correlation between milk fatty acid (FA) proportions determined by the routine method (infrared spectroscopy in the mid-region in connection with Fourier transformation; FT-MIR) and the reference method (gas chromatography; GC) was evaluated. To validate the calibration of the FT-MIR method, a linear regression model was used. For bulk milk samples, the correlation coefficients between these methods were higher for the saturated (SFAs) and unsaturated FAs (UFAs) (r = 0.7169 and 0.9232; p &lt; 0.001) than for the trans isomers of UFAs (TFAs) and polyunsaturated FAs (PUFAs) (r = 0.5706 and 0.6278; p &lt; 0.001). Similar results were found for individual milk samples: r = 0.8592 and 0.8666 (p &lt; 0.001) for SFAs and UFAs, 0.1690 (p &lt; 0.01) for TFAs, and 0.3314 (p &lt; 0.001) for PUFAs. The correlation coefficients for TFAs and PUFAs were statistically significant but too low for practical analytical application. The results indicate that the FT-MIR method can be used for routine determination mainly for SFAs and UFAs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animals

  • ISSN

    2076-2615

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000550929700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85087135011