Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk acetone determination by the photometrical method after microdiffusion and via FT infra-red spectroscopy

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk acetone determination by the photometrical method after microdiffusion and via FT infra-red spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Milk acetone (AC) is important indicator of energy metabolism of cows. The goal was to investigate infrared method MIR?FT in terms of its calibration for milk AC and to develop an usable procedure. Microdiffusion photometric (485 nm; Spekol 11) method with salicylaldehyde as reference (Re) and mid infrared spectroscopy FT (MIR?FT: Lactoscope FT?IR, Delta; MilkoScan FT 6000, M?Sc) as indirect method were used. The acetone addition to milk had no recovery using MIR?FT (Delta). The reference AC set has tohave an acceptable statistics for good MIR?FT calibration (M?Sc). It was 10.1 ? 9.74 at geometric mean 7.26 mg.l?1, variation range from 1.98 to 33.66 mg.l?1. AC correlation between Re and MIR?FT (Delta) was low 0.32 (P > 0.05). Log AC relationship between Re and MIR?FT (M?Sc) was markedly better 0.80 (P < 0.01). The conversion of > 10 mg.l?1 as AC subclinical ketosis limit was: > ?0.80 (feedback 0.158 mmol.l?1 = 9.25 mg.l?1) and > ?1.66, important for ketosis monitoring by M?Sc.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk acetone determination by the photometrical method after microdiffusion and via FT infra-red spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Milk acetone (AC) is important indicator of energy metabolism of cows. The goal was to investigate infrared method MIR?FT in terms of its calibration for milk AC and to develop an usable procedure. Microdiffusion photometric (485 nm; Spekol 11) method with salicylaldehyde as reference (Re) and mid infrared spectroscopy FT (MIR?FT: Lactoscope FT?IR, Delta; MilkoScan FT 6000, M?Sc) as indirect method were used. The acetone addition to milk had no recovery using MIR?FT (Delta). The reference AC set has tohave an acceptable statistics for good MIR?FT calibration (M?Sc). It was 10.1 ? 9.74 at geometric mean 7.26 mg.l?1, variation range from 1.98 to 33.66 mg.l?1. AC correlation between Re and MIR?FT (Delta) was low 0.32 (P > 0.05). Log AC relationship between Re and MIR?FT (M?Sc) was markedly better 0.80 (P < 0.01). The conversion of > 10 mg.l?1 as AC subclinical ketosis limit was: > ?0.80 (feedback 0.158 mmol.l?1 = 9.25 mg.l?1) and > ?1.66, important for ketosis monitoring by M?Sc.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agrobiology

  • ISSN

    1803-4403

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    33-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2011