Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000292" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centr

  • Název v anglickém jazyce

    Selected parameters of MIR-FT method validation to measurement of free fatty acids in milk fat for milk quality laboratories

  • Popis výsledku anglicky

    The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality. The various indirect infraanalyse (MIR-FT) methods are tested for screening of FFA content. Some characteristics of MIR-FT method validation were stated for determination of FFAs in accredited milk quality laboratories. The impact of milk sample preservation on determination of FFAs was quantified to 0.1869 mmol.100g-1 of fat for K2Cr2O7 and to 0.1813 mmol.100g-1 of fat for bronopol. Both values were significant. Correlations between unpreserved and preserved samples were 0.979 and 0.997 (P < 0.001). The effect was (13.2 and 12.8 %) practically inconsiderable. It is important to compensate this preservation impact via relevant calibration. Transport effect on FFAs was -0.147 + 0.164 mmol.100g-1 of fat (P < 0.05). Correlation was 0.991 (P < 0.001). As the FFA content was slightly decreased by transport, this impact is also practically negligible. The results make possible the centralized calibration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus