Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43890916" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43890916 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43909940 RIV/26722861:_____/16:N0000041
Výsledek na webu
<a href="http://www.agrojournal.org/22/05-16.pdf" target="_blank" >http://www.agrojournal.org/22/05-16.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows
Popis výsledku v původním jazyce
Free fatty acids (FFAs) in fat are important indicator of raw milk quality. The aim was to analyse the relationships and quantify effects of dairy cow mastitis on FFAs. Individual milk samples (IMSs; n 307) came form Holstein and Czech Fleckvieh cows (67 : 33%). IMSs were classified into 3 groups according to somatic cell count (SCC): A LESS-THAN OR EQUAL TO 150, healthy; B from 800 to 1 500, subclinical mastitis; C > 1 500 10^3.ml-1, subclinical and clinical mastitis. With growing intensity of secretion disorder the content of FFAs increased from 0.65 +- 0.209 (A) to 1.44 +- 0.379 mmol.100g-1 (C; P < 0.001). The mastitis state (SCC) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.703 (P < 0.001; by 121.5%) and reduced L, -0.522 (P < 0.001). Increased SCC by 1000 10^3.ml-1 increased FFAs by 0.433 mmol.100g-1. A risk increase of ketosis coefficients (F/P and F/L) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.395 and 0.443 (P < 0.001) where 0.1 is equal to 0.05 and 0.067 mmol.100g-1.
Název v anglickém jazyce
Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows
Popis výsledku anglicky
Free fatty acids (FFAs) in fat are important indicator of raw milk quality. The aim was to analyse the relationships and quantify effects of dairy cow mastitis on FFAs. Individual milk samples (IMSs; n 307) came form Holstein and Czech Fleckvieh cows (67 : 33%). IMSs were classified into 3 groups according to somatic cell count (SCC): A LESS-THAN OR EQUAL TO 150, healthy; B from 800 to 1 500, subclinical mastitis; C > 1 500 10^3.ml-1, subclinical and clinical mastitis. With growing intensity of secretion disorder the content of FFAs increased from 0.65 +- 0.209 (A) to 1.44 +- 0.379 mmol.100g-1 (C; P < 0.001). The mastitis state (SCC) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.703 (P < 0.001; by 121.5%) and reduced L, -0.522 (P < 0.001). Increased SCC by 1000 10^3.ml-1 increased FFAs by 0.433 mmol.100g-1. A risk increase of ketosis coefficients (F/P and F/L) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.395 and 0.443 (P < 0.001) where 0.1 is equal to 0.05 and 0.067 mmol.100g-1.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulgarian Journal of Agricultural Science
ISSN
1310-0351
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
BG - Bulharská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
796-803
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—