Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43890916" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43890916 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43909940 RIV/26722861:_____/16:N0000041

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agrojournal.org/22/05-16.pdf" target="_blank" >http://www.agrojournal.org/22/05-16.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Free fatty acids (FFAs) in fat are important indicator of raw milk quality. The aim was to analyse the relationships and quantify effects of dairy cow mastitis on FFAs. Individual milk samples (IMSs; n 307) came form Holstein and Czech Fleckvieh cows (67 : 33%). IMSs were classified into 3 groups according to somatic cell count (SCC): A LESS-THAN OR EQUAL TO 150, healthy; B from 800 to 1 500, subclinical mastitis; C > 1 500 10^3.ml-1, subclinical and clinical mastitis. With growing intensity of secretion disorder the content of FFAs increased from 0.65 +- 0.209 (A) to 1.44 +- 0.379 mmol.100g-1 (C; P < 0.001). The mastitis state (SCC) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.703 (P < 0.001; by 121.5%) and reduced L, -0.522 (P < 0.001). Increased SCC by 1000 10^3.ml-1 increased FFAs by 0.433 mmol.100g-1. A risk increase of ketosis coefficients (F/P and F/L) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.395 and 0.443 (P < 0.001) where 0.1 is equal to 0.05 and 0.067 mmol.100g-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    Free fatty acids (FFAs) in fat are important indicator of raw milk quality. The aim was to analyse the relationships and quantify effects of dairy cow mastitis on FFAs. Individual milk samples (IMSs; n 307) came form Holstein and Czech Fleckvieh cows (67 : 33%). IMSs were classified into 3 groups according to somatic cell count (SCC): A LESS-THAN OR EQUAL TO 150, healthy; B from 800 to 1 500, subclinical mastitis; C > 1 500 10^3.ml-1, subclinical and clinical mastitis. With growing intensity of secretion disorder the content of FFAs increased from 0.65 +- 0.209 (A) to 1.44 +- 0.379 mmol.100g-1 (C; P < 0.001). The mastitis state (SCC) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.703 (P < 0.001; by 121.5%) and reduced L, -0.522 (P < 0.001). Increased SCC by 1000 10^3.ml-1 increased FFAs by 0.433 mmol.100g-1. A risk increase of ketosis coefficients (F/P and F/L) deteriorated milk quality by increase of FFAs, 0.395 and 0.443 (P < 0.001) where 0.1 is equal to 0.05 and 0.067 mmol.100g-1.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulgarian Journal of Agricultural Science

  • ISSN

    1310-0351

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    BG - Bulharská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    796-803

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus