Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000133" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000133 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/08:#0000180

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (IR) pro screening obsahu VMK. Byla provedena kalibrace se specificky upravenou sadou referenčních vzorků mléka. Korelační koeficienty mezi metodou referenční a instrumentální činily od 0,67 do 0,90 a byly relativně výhodné. Mezi IR přístroji po kalibraci kolísaly od 0,81 do 0,99 a byly tedy relativně velmi dobré. Hodnoty směrodatných odchylek diferencí mezi metodou referenční a IR metodami byly od 0,798 do 1,282 mmol/100g tuku a byly tak relativně vysoké vzhledem k průměru sady kalibračních vzorků 2,48 mmol/100g tuku. Relativně to bylo od 32,2 do 51,7 %. Instrumentální IR metody sejeví jako dobré screeningové metody pro určení VMK.

  • Název v anglickém jazyce

    The interpretation of experimental calibration results of routine IR instruments for determination of free fatty acid contents of milk fat

  • Popis výsledku anglicky

    The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality in terms of its production and processing as well. The various indirect infraanalyse (IR) methods are tested for screening of FFA content. A calibration was performedwith specific modified set of milk reference samples. The correlation coefficients between reference and instrumental methods were from 0.67 to 0.90, it means relatively advantageous. These varied from 0.81 to 0.99 between IR instruments after calibration and were also relatively very good. he standard deviation values of differences between reference and IR methods were from 0.798 to 1.282 mmol/100g of fat and so were relatively quite high in consideration of average of calibration sample set 2.48 mmol/100g of fat. It varied from 32.2 to 51.7 % relatively. Instrumental IR methods are good screening methods for FFA determination.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1P05LA244" target="_blank" >1P05LA244: Spolupráce v rámci mezinárodních profesních organizací ICAR a AFEMA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus