Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000133" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000133 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000180
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (IR) pro screening obsahu VMK. Byla provedena kalibrace se specificky upravenou sadou referenčních vzorků mléka. Korelační koeficienty mezi metodou referenční a instrumentální činily od 0,67 do 0,90 a byly relativně výhodné. Mezi IR přístroji po kalibraci kolísaly od 0,81 do 0,99 a byly tedy relativně velmi dobré. Hodnoty směrodatných odchylek diferencí mezi metodou referenční a IR metodami byly od 0,798 do 1,282 mmol/100g tuku a byly tak relativně vysoké vzhledem k průměru sady kalibračních vzorků 2,48 mmol/100g tuku. Relativně to bylo od 32,2 do 51,7 %. Instrumentální IR metody sejeví jako dobré screeningové metody pro určení VMK.
Název v anglickém jazyce
The interpretation of experimental calibration results of routine IR instruments for determination of free fatty acid contents of milk fat
Popis výsledku anglicky
The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality in terms of its production and processing as well. The various indirect infraanalyse (IR) methods are tested for screening of FFA content. A calibration was performedwith specific modified set of milk reference samples. The correlation coefficients between reference and instrumental methods were from 0.67 to 0.90, it means relatively advantageous. These varied from 0.81 to 0.99 between IR instruments after calibration and were also relatively very good. he standard deviation values of differences between reference and IR methods were from 0.798 to 1.282 mmol/100g of fat and so were relatively quite high in consideration of average of calibration sample set 2.48 mmol/100g of fat. It varied from 32.2 to 51.7 % relatively. Instrumental IR methods are good screening methods for FFA determination.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1P05LA244" target="_blank" >1P05LA244: Spolupráce v rámci mezinárodních profesních organizací ICAR a AFEMA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—