Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mycotoxins Occurrence in Organic Farming Cereal Crops

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29260" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29260 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mycotoxins Occurrence in Organic Farming Cereal Crops

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contents of mycotoxins in cereal crops were tested during several seasons of a fifteen year experiment in an organic farming system. Contamination was compared in the same varieties from conventional intensive farming systems. Testing did not prove above-limit content of mycotoxins in any sample from ecological cultivation. Neither it has been confirmed that contamination by mycotoxins in ecological agriculture is higher than in intensive cultivation where fungicides are applied. Organic farming eliminated harmful pathogens by greater diversity of cultivated crops, their rotation, limitation of the share of cereal crops and application of intercrops for so-called green manure, which supplies a flow of organic matter into the soil. These are naturalmeans to limit the occurrence of Fusarium sp. fungi and subsequent contamination by mycotoxins.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins Occurrence in Organic Farming Cereal Crops

  • Popis výsledku anglicky

    The contents of mycotoxins in cereal crops were tested during several seasons of a fifteen year experiment in an organic farming system. Contamination was compared in the same varieties from conventional intensive farming systems. Testing did not prove above-limit content of mycotoxins in any sample from ecological cultivation. Neither it has been confirmed that contamination by mycotoxins in ecological agriculture is higher than in intensive cultivation where fungicides are applied. Organic farming eliminated harmful pathogens by greater diversity of cultivated crops, their rotation, limitation of the share of cereal crops and application of intercrops for so-called green manure, which supplies a flow of organic matter into the soil. These are naturalmeans to limit the occurrence of Fusarium sp. fungi and subsequent contamination by mycotoxins.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG50034" target="_blank" >QG50034: Nové technologické postupy v ekologickém zemědělství na orné půdě k získání kvality vhodné pro potravinářské a krmné zpracování.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus