Obsah fuzáriových mykotoxinů v konvenčně a ekologicky pěstované pšenici v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/3-4-2017/93-97" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/3-4-2017/93-97</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah fuzáriových mykotoxinů v konvenčně a ekologicky pěstované pšenici v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen vliv způsobu pěstování pšenice (ekologický, konvenční) na obsah limitovaných fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Celkem byl obsah mykotoxinů analyzován u 306 vzorků pšenice sklizené v letech 2015 – 2017, z toho 153 pocházelo z ekologicky hospodařících certifikovaných farem a 153 z konvenčního zemědělství. Cílem bylo sestavit identické soubory vzorků s ohledem na místo pěstování, předplodinu a odrůdu a lišící se pouze způsobem pěstování. Kontaminace mykotoxiny byla poměrně nízká v obou souborech vzorků, maximální hodnota DON byla v ekologických vzorcích 306 μg/kg, v konvenčních 960 μg/kg a ZEA v ekologických 11 μg/kg a v konvenčních 18 μg/kg. Rozdíl mezi úrovní kontaminace konvenčně a ekologicky pěstované pšenice nebyl průkazný.
Název v anglickém jazyce
Fusarium mycotoxin content of Czech organic and conventional wheat
Popis výsledku anglicky
The influence of wheat production system (organic versus conventional) on the content of limited Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) was evaluated. In total, the mycotoxin content was analyzed in 306 samples of wheat harvested between 2015 and 2017, of which 153 were from certified organic farms and 153 from conventional agriculture. The aim was to compile identical sets of samples with regard to harvest location, preceding crop and variety and differing only by the ecological or conventional production system. Mycotoxin contamination was relatively low in both sets of samples, the maximum DON value was 306 μg/kg in organic samples, 960 μg/kg in conventional and ZEA in ecological 11 μg/kg and in conventional 18 μg/kg. The difference between the level of contamination of conventional and organic wheat was not significant.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
93-97
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—