Vyhodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně roku 2015 - část b) mykotoxiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000886" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000886 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně roku 2015 - část b) mykotoxiny
Popis výsledku v původním jazyce
Zpráva informuje o výsledcích hodnocení výskytu fuzáriových mykotoxinů v obilovinách ze sklizně 2015 na území České republiky a srovnává výsledky s výsledky předchozích let. Celkem bylo hodnoceno 110 vzorků pšenice, 60 vzorků ječmene, 10 vzorků žita a 20 vzorků kukuřice. Obsah DON a ZEA byl stanoven metodou ELISA ve všech vzorcích, obsah NIV metodou HPLC v 10 vzorcích pšenice a ječmene, obsah fumonisinů (B1+B2) v kukuřice metodou ELISA. Výsledky jsou zpracovány formou tabulek a slovního hodnocení v rámci celé ČR i jednotlivých krajů. Obsah DON a ZEA v pšenici, ječmeni i žitě byl ve sklizni 2015 velmi nízký, všechny analyzované vzorky splnily legislativní požadavek na obsah DON (1250 μg/kg) i ZEA (100 μg/kg). Obsah NIV patří k vyšším ve sledovaných letech. Obsah NIV patří k vyšším ve sledovaných letech. Všechny vzorky kukuřice splnily legislativní požadavek na obsah DON (1750 μg/kg) i ZEA (350 μg/kg), dva překročily požadavek pro obsah FUMO (4000 μg/kg).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of food grain from the harvest of 2015 - part b) mycotoxins
Popis výsledku anglicky
The report summarises the results of the mycotoxin content monitoring in cereal grain harvested in 2015 in the Czech Republic and results are compared with results from previous years. 110 samples of wheat, 60 samples of barley, 10 samples of rye, and 20 samples of maize were assessed in total. DON and ZEA content was determined using ELISA method for all samples, NIV content using HPLC method for 10 samples of wheat and barley (each), fumonisin content (B1+B2) in maize using ELISA method. The results are presented as tables and comments for both the whole country and individual regions. DON and ZEA content in wheat, barley and rye grain was very low in harvest 2015 and all analysed samples fulfilled the legislation limit for DON (1250 μg/kg) and ZEA (100 μg/kg). NIV content belongs to higher in monitored years. All maize samples fulfilled the legislation limit for DON (1750 μg/kg) and ZEA (350 μg/kg), two of them exceeded the limit for FUMO (4000 μg/kg).
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
20
Místo vydání
Kroměříž
Název nakladatele resp. objednatele
Ministerstvo zemědělství České republiky
Verze
—