Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30527" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30527 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/09:#0000451
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
Popis výsledku v původním jazyce
Tvrdost zrna lze úspěšně předpovědět i využitím molekulárních metod. V této studii byly testovány molekulární markery pro stanovení alel puroindolinových genů, jež jsou hlavními determinanty tvrdosti zrna pšenice. Těmito markery je možné odlišit odrůdy stvrdým zrnem od odrůd měkkých.
Název v anglickém jazyce
Determination of grain hardness in bread wheat using molecular methods
Popis výsledku anglicky
Grain hardness is generally evaluated by physical methods, however, its potential can be successfully predicted using molecular methods. Molecular markers specific to alleles of puroindoline genes, which are the main determinants of grain hardness in wheat, were tested in this study. It was confirmed that these markers are suitable differentation of wheat varieties with hard grain from soft wheats.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72251" target="_blank" >QH72251: Nová genetická diversita pro aktuální potřeby šlechtění a pěstování pšenice a ječmene</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—