Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Skladovatelnost vajec z různých systémů ustájení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30578" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30578 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Skladovatelnost vajec z různých systémů ustájení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je posoudit vliv systému ustájení na kvalitu vajec při dlouhodobém a krátkodobém skladování. U dlouhodobého skladování porovnat změny v technologické hodnotě vajec při pokojové teplotě a skladování v chladničce. Ze třech pokusů uvedených vmetodice vyplývá, že systém ustájení má vliv i na skladovatelnost vajec. K rychlejšímu zhoršování vnitřní kvality dochází u vajec z podestýlky ve srovnání s vejci klecovými. Pro zhodnocení těchto změn je také důležité zvolit i vhodné ukazatele pro posuzování kvality. Z našeho sledování je zřejmé, že přesnějšími ukazateli pro hodnocení kvality vajec během skladování jsou především Haughovy jednotky, popřípadě výška bílku, které jsou více ovlivněny než pH nebo ztráty hmotnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Egg storage of egg from different housing systems

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the mthodics was to evaluate the effect of housing system on egg quality in long and short term storage. In long term storage, compare changes in egg quality stored in a fridge or in a room temperature. Results of three experiments showed thatthe housing system influenced egg quality during storage. It was found that in eggs from litter, internal egg quality deteriorates faster than in eggs from cages. Egg quality evaluation during storage should be analysed by appropriate indicators. On a base of our experiments we rocommend using Haugh units or albumen height for quality evaluation. These parameters are more accurate in comparison with pH or egg weight.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>prot</sub> - Prototyp

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-213-2003-1

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    s. 24

  • Ekonomické parametry

    Metodika pro praxi, výstup z řešení výzkumného záměru MŠMT MSM 6046070901

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60460709

  • Název vlastníka

    ČZU v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem