Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences in proline content and osmotic potential in spring barley varieties grown under saline conditions.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A51651" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:51651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences in proline content and osmotic potential in spring barley varieties grown under saline conditions.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the experiment the effect of salination in six varieties of spring barley was monitored. Both modern varieties (Jersey, Malz, Krone and Amulet) and older varieties (Valticky and Norimberk) were used for the experiments. The plants were cultivated under controlled conditions in an air conditioned chamber using hydroponics. The older variety Norimberk showed the lowest osmotic potential under the salinity conditions, whereas in modern varieties Malz and Krone the highest osmotic potential was found. Anincrease in proline content in the treated variants compared to the controls was recorded for all monitored spring barley variants under the salination conditions. The highest proline content was shown for older varieties Norimberk and Valticky as wellas the modern variety Jersey. A positive correlation between the proline content and osmotic potential in the leaves of spring barley cultivated under the conditions of salination was observed.

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in proline content and osmotic potential in spring barley varieties grown under saline conditions.

  • Popis výsledku anglicky

    In the experiment the effect of salination in six varieties of spring barley was monitored. Both modern varieties (Jersey, Malz, Krone and Amulet) and older varieties (Valticky and Norimberk) were used for the experiments. The plants were cultivated under controlled conditions in an air conditioned chamber using hydroponics. The older variety Norimberk showed the lowest osmotic potential under the salinity conditions, whereas in modern varieties Malz and Krone the highest osmotic potential was found. Anincrease in proline content in the treated variants compared to the controls was recorded for all monitored spring barley variants under the salination conditions. The highest proline content was shown for older varieties Norimberk and Valticky as wellas the modern variety Jersey. A positive correlation between the proline content and osmotic potential in the leaves of spring barley cultivated under the conditions of salination was observed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    55-61

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus