Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of high natrium and chlorine ion concentration on physiological responses of various spring barley varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52999" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52999 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of high natrium and chlorine ion concentration on physiological responses of various spring barley varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of salinity on physiological processes of spring barley was monitored. Plants were grown under controlled conditions in an air-conditioned chamber as a hydroponic culture. The conditions of salinity in nutrient solution were induced by NaCl. After 5-day exposure to stress conditions, physiological characteristics of the plants were measured. The content of Na(+) increased and at the same time, the K(+) content in the leaves decreased in all the cv. Depression in the growth of leaves occurredin all the examined varieties. The highest capability of osmotic adaptation was identified in the Norimberk, Malz and Jersey varieties. With respect to WUE, the cv. Amulet, Malz and Krona demonstrated better water management under the salinity conditionsthan other cv. With respect to changes in the growth of leaves and roots, the growth of leaves in the cv. Amulet and Matz was more inhibited by salinity than the growth of roots. In the other cv., the response was the opposite.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of high natrium and chlorine ion concentration on physiological responses of various spring barley varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of salinity on physiological processes of spring barley was monitored. Plants were grown under controlled conditions in an air-conditioned chamber as a hydroponic culture. The conditions of salinity in nutrient solution were induced by NaCl. After 5-day exposure to stress conditions, physiological characteristics of the plants were measured. The content of Na(+) increased and at the same time, the K(+) content in the leaves decreased in all the cv. Depression in the growth of leaves occurredin all the examined varieties. The highest capability of osmotic adaptation was identified in the Norimberk, Malz and Jersey varieties. With respect to WUE, the cv. Amulet, Malz and Krona demonstrated better water management under the salinity conditionsthan other cv. With respect to changes in the growth of leaves and roots, the growth of leaves in the cv. Amulet and Matz was more inhibited by salinity than the growth of roots. In the other cv., the response was the opposite.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Turkish Journal of Field Crops

  • ISSN

    1301-1111

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    93-98

  • Kód UT WoS článku

    000292018300015

  • EID výsledku v databázi Scopus