Světový obchod se surovým cukrem ? analýza konkurenceschopnosti regionů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52634" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52634 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41110/11:52634
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Světový obchod se surovým cukrem ? analýza konkurenceschopnosti regionů
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zaměřuje na základní charakteristiky týkající se vývoje světového obchodu se surovým cukrem. Surový cukr představuje přibližně polovinu veškerého obchodu s cukrem, který je realizovaný ve světě. Obchod se samotným surovým cukrem je pak představován zejména obchodem se surovým cukrem třtinovým (v roce 2009 představoval 45,91 %), jehož podíl na celkové hodnotě (9 456 mil. USD) i hmotě exportů (26 396 tis. tun) surového cukru je dominantní. Surový cukr představuje pouze polotovar a jeho obchod jedo značné míry kontrolován zejména rozvojovými zeměmi, Příspěvek analyzuje vývoj hodnoty, objemu a komoditní struktury světového obchodu se surovým cukrem. Předmětem analýzy je rovněž problematika konkurenceschopnosti jednotlivých zemí a regionů ve vztahu k světovému obchodu s cukrem a v neposlední řadě příspěvek zmiňuje i problematiku ceny uzavřených obchodních kontraktů a postavení surového cukru v rámci vlastní exportní struktury v případě jednotlivých zemí (regionů).
Název v anglickém jazyce
The World Trade With Raw Sugar ? Analyses of the Competitiveness of the Regions
Popis výsledku anglicky
This article analyses the main characteristics of the world raw sugar trade and its development. Raw sugar makes up nearly 50 % of the realised international sugar trade. The trade itself is being realised in raw cane sugar and also raw beet sugar. Canesugar dominates the trade (in the year 2009 it was 45.91 %) in terms of value (9,456 M USD) and volumes (26,396 thousand tons) as well. Raw sugar is intermediate product only. Due to this fact we can say that this trade is mostly under control of the developing countries. The article also deals with the competitiveness of the world?s regions and countries in the international framework. It is also important to mention the prices and the position of sugar export in the whole export structure.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
127
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
374-378
Kód UT WoS článku
000298339100001
EID výsledku v databázi Scopus
—