Changes in milk fatty acid composition in relation to indicators of energy balance in holstein cows
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A54364" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:54364 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Changes in milk fatty acid composition in relation to indicators of energy balance in holstein cows
Popis výsledku v původním jazyce
The contents of protein (P), fat (F), a F:P ratio, and content of individual fatty acids (FA) and groups of FA, including ratio of SFA:UFA (saturated FA-to-unsaturated FA) and MUFA:PUFA (ratio monounsaturated FA-to-polyunsaturated FA) in milk during thefirst 17 weeks of lactation with respect to the development of NEB demonstrated by the change in cows? body condition. The resulting changes of the fat-to-protein ratio over time are associated with adipose tissue mobilization due to NEB. The highest concentrations of saturated FA (SFA) were observed for C14:0, C16:0, C18:0, and also for the SFA with low carbon numbers. The highest concentrations of unsaturated FA (UFA) were determined for C18:1, C18:2, and C16:1. The changes in MUFA:PUFA in milk duringthe first 5 weeks of lactation differed between the cows with low and high decrease of BCS one month after calving. The results suggest the possibility of using MUFA:PUFA ratios as suitable indicators of NEB in cows after calving.
Název v anglickém jazyce
Changes in milk fatty acid composition in relation to indicators of energy balance in holstein cows
Popis výsledku anglicky
The contents of protein (P), fat (F), a F:P ratio, and content of individual fatty acids (FA) and groups of FA, including ratio of SFA:UFA (saturated FA-to-unsaturated FA) and MUFA:PUFA (ratio monounsaturated FA-to-polyunsaturated FA) in milk during thefirst 17 weeks of lactation with respect to the development of NEB demonstrated by the change in cows? body condition. The resulting changes of the fat-to-protein ratio over time are associated with adipose tissue mobilization due to NEB. The highest concentrations of saturated FA (SFA) were observed for C14:0, C16:0, C18:0, and also for the SFA with low carbon numbers. The highest concentrations of unsaturated FA (UFA) were determined for C18:1, C18:2, and C16:1. The changes in MUFA:PUFA in milk duringthe first 5 weeks of lactation differed between the cows with low and high decrease of BCS one month after calving. The results suggest the possibility of using MUFA:PUFA ratios as suitable indicators of NEB in cows after calving.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Využití genetických a negenetických faktorů ke zvýšení výkonnosti dojených plemen skotu v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
29-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—