Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A55556" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:55556 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 ? 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Pícebyla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní jeproto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh d

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the lucerne developmental stage as an indicator of harvest term in the first cut. The field plot experiment was established in 2006 and three following years were evaluated. In each year, the harvest was done at early bud and at late bud stage and forage was analysed for crude protein and crude fiber. The results have shown that the developmental stage was not suitable indicator for forage quality in year with untypical weather condition. The best solution was a combination with stem length with clear relation to crude fiber content whilst a lower relation was observed to crude protein content. The sum of effect temperature has shown as a suitable predictor for crude protein content when this value should be around250 °C. For optimal lucerne quality, the term of first cut should be in a bud stage when the stem length is to 60 ? 65 cm.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    72-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus