Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A55556" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:55556 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 ? 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Pícebyla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní jeproto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh d
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the lucerne developmental stage as an indicator of harvest term in the first cut. The field plot experiment was established in 2006 and three following years were evaluated. In each year, the harvest was done at early bud and at late bud stage and forage was analysed for crude protein and crude fiber. The results have shown that the developmental stage was not suitable indicator for forage quality in year with untypical weather condition. The best solution was a combination with stem length with clear relation to crude fiber content whilst a lower relation was observed to crude protein content. The sum of effect temperature has shown as a suitable predictor for crude protein content when this value should be around250 °C. For optimal lucerne quality, the term of first cut should be in a bud stage when the stem length is to 60 ? 65 cm.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
72-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—