Antimicrobial Activities of Medium-chain Fatty Acids and Monoacylglycerols on Cronobacter sakazakii DBM 3157T and Cronobacter malonaticus DBM 3148
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A55887" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:55887 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/12:00386096 RIV/67985904:_____/12:00386096 RIV/60460709:41610/12:55887
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial Activities of Medium-chain Fatty Acids and Monoacylglycerols on Cronobacter sakazakii DBM 3157T and Cronobacter malonaticus DBM 3148
Popis výsledku v původním jazyce
Cronobacter sakazakii and Cronobacter malonaticus are pathogens causing infections in children that are primarily linked to the consumption of contaminated infant milk formula and food. Both Cronobacter strains examined were susceptible to caprylic acid,monocaprylin and, to a lesser extent, sorbic acid. Capric acid, lauric acid, monosorbin, monocaprin, monolaurin, and sucrose caprate exhibited no inhibitory activity. Caprylic acid and monocaprylin treatment (2 mg/ml) of C. sakazakii DBM 3157T reduced the number of viable cells by five orders of magnitude. In the case of C. malonaticus DBM 3148, both caprylic acid and monocaprylin (2 mg/ml) decreased the viable cell counts below the limits of detection. The bactericidal activity of monocaprylin increased as a function of concentration (0.5?2.0 mg/ml) and temperature (40?55°C). The exposure of each Cronobacter strain to monocaprylin resulted in the release of cellular proteins and nucleic acids. Electron microscopy revealed that the ant
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial Activities of Medium-chain Fatty Acids and Monoacylglycerols on Cronobacter sakazakii DBM 3157T and Cronobacter malonaticus DBM 3148
Popis výsledku anglicky
Cronobacter sakazakii and Cronobacter malonaticus are pathogens causing infections in children that are primarily linked to the consumption of contaminated infant milk formula and food. Both Cronobacter strains examined were susceptible to caprylic acid,monocaprylin and, to a lesser extent, sorbic acid. Capric acid, lauric acid, monosorbin, monocaprin, monolaurin, and sucrose caprate exhibited no inhibitory activity. Caprylic acid and monocaprylin treatment (2 mg/ml) of C. sakazakii DBM 3157T reduced the number of viable cells by five orders of magnitude. In the case of C. malonaticus DBM 3148, both caprylic acid and monocaprylin (2 mg/ml) decreased the viable cell counts below the limits of detection. The bactericidal activity of monocaprylin increased as a function of concentration (0.5?2.0 mg/ml) and temperature (40?55°C). The exposure of each Cronobacter strain to monocaprylin resulted in the release of cellular proteins and nucleic acids. Electron microscopy revealed that the ant
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP503%2F10%2F0664" target="_blank" >GAP503/10/0664: Isolace, typisace a vývoj imunochemických a instrumentálních metod detekce a charakterisace Cronobacter sp.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
573-580
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—