Growth inhibitory effect of grape phenolics against wine spoilage yeasts and acetic acid bacteria
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A59807" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:59807 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/13:00395455 RIV/60460709:41340/13:59807
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Growth inhibitory effect of grape phenolics against wine spoilage yeasts and acetic acid bacteria
Popis výsledku v původním jazyce
This paper investigates the in vitro antimicrobial potential of 15 grape phenolic compounds of various chemical classes (phenolic acids, stilbenes and flavonoids) using the broth microdilutionmethod against yeasts and acetic acid bacteria frequently occurring in deteriorated wine. Pterostilbene (MICs=32?128 ?g/mL), resveratrol (MICs=256?512 ?g/mL) and luteolin (MICs=256?512 ?g/mL) are among six active compounds that possessed the strongest inhibitory effects against all microorganisms tested. In the case of phenolic acids, myricetin, p-coumaric and ferulic acids exhibited selective antimicrobial activity (MICs=256?512 ?g/mL), depending upon yeasts and bacteria tested. In comparison with potassium metabisulphite, all microorganisms tested were more susceptible to the phenolics. The results revealed the antibacterial and antiyeast effects against wine spoilage microorganisms of several highly potent phenolics naturally occurring in grapes. These findings also provide arguments for furthe
Název v anglickém jazyce
Growth inhibitory effect of grape phenolics against wine spoilage yeasts and acetic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
This paper investigates the in vitro antimicrobial potential of 15 grape phenolic compounds of various chemical classes (phenolic acids, stilbenes and flavonoids) using the broth microdilutionmethod against yeasts and acetic acid bacteria frequently occurring in deteriorated wine. Pterostilbene (MICs=32?128 ?g/mL), resveratrol (MICs=256?512 ?g/mL) and luteolin (MICs=256?512 ?g/mL) are among six active compounds that possessed the strongest inhibitory effects against all microorganisms tested. In the case of phenolic acids, myricetin, p-coumaric and ferulic acids exhibited selective antimicrobial activity (MICs=256?512 ?g/mL), depending upon yeasts and bacteria tested. In comparison with potassium metabisulphite, all microorganisms tested were more susceptible to the phenolics. The results revealed the antibacterial and antiyeast effects against wine spoilage microorganisms of several highly potent phenolics naturally occurring in grapes. These findings also provide arguments for furthe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD11005" target="_blank" >LD11005: Sledování diversity révy vinné na základě produkce zdraví prospěšných látek</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
ISSN
0168-1605
e-ISSN
—
Svazek periodika
161
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
209-213
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—