Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of different sorting of fatty acids in bovine milk in relation to body condition of Czech Fleckvieh dairy cows

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A60852" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:60852 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Comparison of different sorting of fatty acids in bovine milk in relation to body condition of Czech Fleckvieh dairy cows

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fatty acids in milk are one of the most important components of milk. The aim of this study was to determinate relationships between groups of fatty acids and body condition score change in Czech Fleckvieh cows. Fatty acids were classificated along its length of chain and its origin. A total of 50 Czech Fleckvieh cows with different parity were included to observation. During the first 4 weeks of lactation, milk samples were collected at a weekly interval and body condition score was assessed. Statistical analyses were performed using Microsoft Office Excel and the procedures MEANS and GLM of SAS 9.1. During the first four week of lactation, the proportions of short- and medium-chain fatty acids as well as de novo synthesised fatty acids increased. Moreover the cows with a greater body condition score change mobilized storage depot fat more intensively, which resulted in higher proportions of dietary and fatty acids originating in depot fat since week 1 of lactation, and long-chain fat

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of different sorting of fatty acids in bovine milk in relation to body condition of Czech Fleckvieh dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acids in milk are one of the most important components of milk. The aim of this study was to determinate relationships between groups of fatty acids and body condition score change in Czech Fleckvieh cows. Fatty acids were classificated along its length of chain and its origin. A total of 50 Czech Fleckvieh cows with different parity were included to observation. During the first 4 weeks of lactation, milk samples were collected at a weekly interval and body condition score was assessed. Statistical analyses were performed using Microsoft Office Excel and the procedures MEANS and GLM of SAS 9.1. During the first four week of lactation, the proportions of short- and medium-chain fatty acids as well as de novo synthesised fatty acids increased. Moreover the cows with a greater body condition score change mobilized storage depot fat more intensively, which resulted in higher proportions of dietary and fatty acids originating in depot fat since week 1 of lactation, and long-chain fat

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A061" target="_blank" >QI91A061: Vliv rozdílné metabolické aktivity organismu na biologické a oplodňovací charakteristiky gamet dojeného skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Central European Agriculture

  • ISSN

    1332-9049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    137-148

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus