Cultivar and growth phases ? the factors affecting antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61375" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61375 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cultivar and growth phases ? the factors affecting antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to assess the influence of cultivar and growth phase on the antioxidant activity (AOA) changes in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), as well as the its distribution in different plant parts. During 4 growth phases (GP) (buds formation - I, beginning of flowering - II, full flowering - III, full maturity - IV) stems, leaves, flowers, seeds were collected sequentially from 6 buckwheat cultivars ? 'Pyra', 'Špačinská', 'Kasho', 'Jana C1', 'Hrusowska', 'Emka'. The highest values of AOA were measured in flowers (GP III) in 'Jana C1' (93.17%) and the lowest value in stems (GP I) in 'Špačinská' (46.09%). The highest increase of AOA was observed in GP IV in stems in 'Pyra'. Differences were compared for statistical significance at the level P < 0.05.
Název v anglickém jazyce
Cultivar and growth phases ? the factors affecting antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the influence of cultivar and growth phase on the antioxidant activity (AOA) changes in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), as well as the its distribution in different plant parts. During 4 growth phases (GP) (buds formation - I, beginning of flowering - II, full flowering - III, full maturity - IV) stems, leaves, flowers, seeds were collected sequentially from 6 buckwheat cultivars ? 'Pyra', 'Špačinská', 'Kasho', 'Jana C1', 'Hrusowska', 'Emka'. The highest values of AOA were measured in flowers (GP III) in 'Jana C1' (93.17%) and the lowest value in stems (GP I) in 'Špačinská' (46.09%). The highest increase of AOA was observed in GP IV in stems in 'Pyra'. Differences were compared for statistical significance at the level P < 0.05.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/7AMB12SK018" target="_blank" >7AMB12SK018: Polyfenolové sloučeniny v tradičních zemědělských plodinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Agriculturae Slovenica
ISSN
1581-9175
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SI - Slovinská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
201-208
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—