Distribuce kyseliny chlorogenové a hyperosidu v pohance seté.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007405" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007405 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Distribuce kyseliny chlorogenové a hyperosidu v pohance seté.
Popis výsledku v původním jazyce
Pohanka (Fagopyrum esculentum Moench) je známá svým použitím v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. To je dáno vysokým obsahem fenolických látek a to především flavonoidů. Obsah a distribuce rutinu v jednotlivých částech rostliny byl předmětem studiamnoha prací. Méně pozornosti bylo věnováno hyperosidu a kyselině chlorogenové, které podobně jako rutin vykazují antioxidační aktivitu. Právě přírodním antioxidantům je v poledních letech věnována pozornost z důvodů nejvhodnějšího způsobu prevence chorobvyššího věku. Cílem této práce bylo stanovit obsah hyperosidu a kyseliny chlorogenové v jednotlivých částech pohanky a popsat jejich změny během vegetace. Vzorky biomasy (kořeny, stonky, listy, květy) byly odebrány na začátku větvení, v plném květu a před sklizní. Lyofilizovaný materiál byl extrahován 90 % metanolem a vzorky byly analyzovány HPLC (DAD detector). Nejvyšší obsah obou látek byl zjištěn v květech, které byly následovány stonky. Obsah kyseliny chlorogenové ve stonku kulminov
Název v anglickém jazyce
Distribution of chlorogenic acid and hyperoside in common buckwheat.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate hyperosidu and kyseliny chlorogenové content in the individual parts of buckwheat and to describe their changes during growing season. Samples of roots, stems, leaves and flowers were sampled at the beginning of branching, in the full flowering and before harvest. Lyophilized material was extracted by 90 % methanol and analyzed by HPLC (DAD detector). The highest content of the both compound was found in flowers. Chlorogenic acid content in the stem culminated at thestage of flowering. Hyperoside content in the stem was highest before harvest. Hyperoside was not detected in leaves and chlorogenic acid in buckwheat roots.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F03%2FD076" target="_blank" >GP521/03/D076: Studium alelopatického potenciálu pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench) se zaměřením na fenolické látky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Praha 31.5.2006
ISBN
1802-1433.
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
20-21
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko technologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—