Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61697" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61697 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of study was to determine and evaluate effect of parity on the fatty acids groups proportion, with an emphasis on its potential importance for consumer health, in the Holstein cows milk during the first phase of lactations. A total of 25 Holstein cows, 9 primiparous, 9 in the 2nd, and 7 in the 3rd and subsequent parity, were observed and sampled at 7-day periods through first 17 lactation weeks. The % proportion of saturated (hypercholesterolemic and volatile as its part) and unsaturated (monounsaturated and polyunsaturated as its part) fatty acids in the samples of milk fat (n=425) was detected. The effects of parity, negative energy balance as well as regression on lactation week and fat to protein ratio were evaluated using SAS 9.3. Significantly (P < 0.01) lower proportion of unhealthy hypercholesterolemic fatty acids was detected in primiparous (-2.67%) and cows in the 3rd and subsequent lactation (-2.94%) compared to the 2nd lactation as well as simultaneously highe

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of study was to determine and evaluate effect of parity on the fatty acids groups proportion, with an emphasis on its potential importance for consumer health, in the Holstein cows milk during the first phase of lactations. A total of 25 Holstein cows, 9 primiparous, 9 in the 2nd, and 7 in the 3rd and subsequent parity, were observed and sampled at 7-day periods through first 17 lactation weeks. The % proportion of saturated (hypercholesterolemic and volatile as its part) and unsaturated (monounsaturated and polyunsaturated as its part) fatty acids in the samples of milk fat (n=425) was detected. The effects of parity, negative energy balance as well as regression on lactation week and fat to protein ratio were evaluated using SAS 9.3. Significantly (P < 0.01) lower proportion of unhealthy hypercholesterolemic fatty acids was detected in primiparous (-2.67%) and cows in the 3rd and subsequent lactation (-2.94%) compared to the 2nd lactation as well as simultaneously highe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mljekarstvo

  • ISSN

    0026-704X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    195-202

  • Kód UT WoS článku

    000328596500002

  • EID výsledku v databázi Scopus