Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Med ve výživě i léčbě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61890" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61890 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Med ve výživě i léčbě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je významnou složkou pestré stravy s průměr­nou roční spotřebou pod 1 kg na osobu. V dávné mi­nulosti byla spotřeba zřejmě ale vyšší. Med je často zmiňován v souvislostech s jeho antioxidační a anti­mikrobiální aktivitou, často se ale jedná spíše o dog­ma než tvrzení podložená výzkumem. Několik studií nasvědčuje, že konzumace medu vede ke zlepšení příznaků kašle u dětí, nebo místní podávání mírně zlepšuje hojení drobných ran a malých popálenin. V přehledovém článku je krátce diskutována historie medu, jeho role ve výživě a biologická aktivita.

  • Název v anglickém jazyce

    Honey as food and medicine

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is undoubtedly part of a well balanced diet with an average consumption of less than 1 kg per capita per year. It has probably played a more im­portant role in ancient diets. Honey is often men­tioned in relation to its antioxidant and antimicrobial activity, however, these is often more dogma then evidence-based paradigm. However, it appears than honey helps to alleviate cough frequency in children and its topical application improves heal­ing of certain minor wounds or burns. In this review, a brief history, role in nutrition and biological activity of honey is discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210047" target="_blank" >QJ1210047: Vývoj nových prostředků pro podporu imunity včel, prevenci a léčbu včelích onemocnění</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    79-81

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus