Med ve výživě i léčbě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A61890" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:61890 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Med ve výživě i léčbě
Popis výsledku v původním jazyce
Med je významnou složkou pestré stravy s průměrnou roční spotřebou pod 1 kg na osobu. V dávné minulosti byla spotřeba zřejmě ale vyšší. Med je často zmiňován v souvislostech s jeho antioxidační a antimikrobiální aktivitou, často se ale jedná spíše o dogma než tvrzení podložená výzkumem. Několik studií nasvědčuje, že konzumace medu vede ke zlepšení příznaků kašle u dětí, nebo místní podávání mírně zlepšuje hojení drobných ran a malých popálenin. V přehledovém článku je krátce diskutována historie medu, jeho role ve výživě a biologická aktivita.
Název v anglickém jazyce
Honey as food and medicine
Popis výsledku anglicky
Honey is undoubtedly part of a well balanced diet with an average consumption of less than 1 kg per capita per year. It has probably played a more important role in ancient diets. Honey is often mentioned in relation to its antioxidant and antimicrobial activity, however, these is often more dogma then evidence-based paradigm. However, it appears than honey helps to alleviate cough frequency in children and its topical application improves healing of certain minor wounds or burns. In this review, a brief history, role in nutrition and biological activity of honey is discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210047" target="_blank" >QJ1210047: Vývoj nových prostředků pro podporu imunity včel, prevenci a léčbu včelích onemocnění</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
79-81
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—