Detekce porušení medu přehřátím
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873557" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873557 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce porušení medu přehřátím
Popis výsledku v původním jazyce
Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle
Název v anglickém jazyce
Detection of honey's adulteration by overheating
Popis výsledku anglicky
Honey is commodity in great demand nowadays. This is understandable considering the massive loss of bees due to their diseases. There is greater demand for the liquid honey than for crystallized one among the consumers, so both beekeepers and honey vendors attempt to keep honey in liquid state as long as possible. This is most often achieved by heating which is problematical because honey loses its typical nutritional and physicochemical properties. The amount of hydroxymethylfurfural (HMF) in honey increases by heating. HMF is not only very reactive compound but in high concentrations represents health hazard. In addition to that heating of the honey decreases activity of enzymes beneficial for our health such as enzyme diastasis and others. In this study we analyzed forty honey samples collected directly from the Czech beekeepers. Values of diastatic activity and HMF concentration as indicators of honey heating were evaluated. The results of analyses proved that only one sample of ho
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-758-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
50-52
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—