Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce porušení medu přehřátím

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873557" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873557 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce porušení medu přehřátím

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je v dnešní době velice žádanou komoditou, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že dochází k masivnímu úbytku včel v důsledku nemocí. Mezi konzumenty je větší zájem o med tekutý, než o med zkrystalizovaný, proto mají včelaři i prodejci medu snahu udržet med co nejdéle v tekutém stavu. Toho dosahují nejčastěji záhřevem, což je problematické, jelikož med ztrácí své typické nutriční a fyzikálně-chemické vlastnosti. Záhřevem se v medu zvyšuje koncentrace hydroxymethylfurfuralu (HMF), což je látka nejennesmírně reaktivní, ale ve vysoké koncentraci i zdravotně závadná. Záhřev medu navíc snižuje aktivitu zdraví prospěšných enzymů jako je enzym diastáza a další. V této studii jsme analyzovali čtyřicet vzorků medu získaných přímo od českých včelařů. Analyzovány byly hodnoty diastatické aktivity a HMF jako indikátory přehřátí medu. Analýzy prokázaly, že pouze jeden vzorek medu nevyhověl legislativním požadavkům (Vyhláška 76/2003 Sb.) u parametru diastatické aktivity, ovšem při posouzení dle

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of honey's adulteration by overheating

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is commodity in great demand nowadays. This is understandable considering the massive loss of bees due to their diseases. There is greater demand for the liquid honey than for crystallized one among the consumers, so both beekeepers and honey vendors attempt to keep honey in liquid state as long as possible. This is most often achieved by heating which is problematical because honey loses its typical nutritional and physicochemical properties. The amount of hydroxymethylfurfural (HMF) in honey increases by heating. HMF is not only very reactive compound but in high concentrations represents health hazard. In addition to that heating of the honey decreases activity of enzymes beneficial for our health such as enzyme diastasis and others. In this study we analyzed forty honey samples collected directly from the Czech beekeepers. Values of diastatic activity and HMF concentration as indicators of honey heating were evaluated. The results of analyses proved that only one sample of ho

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-758-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    50-52

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    27. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku