Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika tvorby hydroxymethylfurfuralu v medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000191" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000191 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dynamic of hydroxymethylfurfural formation in honey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydroxymethylfurfural (HMF 5-hydroxymethyl-2-furankarbaldehyd) ranks among the substances with mutagenic activity. However, in light of health hazard, the opinions on its possible cytotoxic, genotoxic and carcinogenic effects are not unified. However, itis obvious that being able to enter other reactions, this highly reactive compound can make the nutritional value of honey lower by the degradation of its unstable components. The HMF content in fresh honey is very low, almost reaching zero. However, itgrows up during the heating or storage processes. Considering all the facts mentioned above, the content of HMF makes an important parameter in the evaluation of honey quality. In this study the HMF content in honey using HPLC method was determined. Thesamples of honeys were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The concentration of HMF we determined in fresh samples and than after storage for 8 months. The samples were stored by three ways: at room temperat

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamic of hydroxymethylfurfural formation in honey

  • Popis výsledku anglicky

    Hydroxymethylfurfural (HMF 5-hydroxymethyl-2-furankarbaldehyd) ranks among the substances with mutagenic activity. However, in light of health hazard, the opinions on its possible cytotoxic, genotoxic and carcinogenic effects are not unified. However, itis obvious that being able to enter other reactions, this highly reactive compound can make the nutritional value of honey lower by the degradation of its unstable components. The HMF content in fresh honey is very low, almost reaching zero. However, itgrows up during the heating or storage processes. Considering all the facts mentioned above, the content of HMF makes an important parameter in the evaluation of honey quality. In this study the HMF content in honey using HPLC method was determined. Thesamples of honeys were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The concentration of HMF we determined in fresh samples and than after storage for 8 months. The samples were stored by three ways: at room temperat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Risk factors of food chain IV

  • ISBN

    80-8069-415-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    21-22

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    7. 10. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku