Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557959" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.
Název v anglickém jazyce
Changes of Contents of HMF in Honey
Popis výsledku anglicky
The work deals with monitoring the content of 5-hydroxymethylurfural (HMF) in different types of honey under different storage conditions. Rapeseed, clover, linden, and fruit honey were stored at room temperature (18 °C) in the light and in the dark. The same samples of honey were also stored in the cold (6 °C). It was found that immediately after dialing, all examined honeys complied with the standard limiting the HMF content in bee honey. Depending on the length of storage, most HMF was formed in honey stored in the dark, less in light storage and least in cold storage. However, the differences found were not statistically significant. In all selected types of honey, the HMF content increased almost linearly during storage. The limit of 40 mg HMF / kg of honey was rapeseed (356 days), followed by clover honey (292 days), fruit honey for 290 days and linden honey after 252 days of cold storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z 15. Mezinárodní vědecké konference „Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu
ISBN
978-80-7627-016-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
19-27
Název nakladatele
Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 4. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—