Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557959" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557959 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of Contents of HMF in Honey

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with monitoring the content of 5-hydroxymethylurfural (HMF) in different types of honey under different storage conditions. Rapeseed, clover, linden, and fruit honey were stored at room temperature (18 °C) in the light and in the dark. The same samples of honey were also stored in the cold (6 °C). It was found that immediately after dialing, all examined honeys complied with the standard limiting the HMF content in bee honey. Depending on the length of storage, most HMF was formed in honey stored in the dark, less in light storage and least in cold storage. However, the differences found were not statistically significant. In all selected types of honey, the HMF content increased almost linearly during storage. The limit of 40 mg HMF / kg of honey was rapeseed (356 days), followed by clover honey (292 days), fruit honey for 290 days and linden honey after 252 days of cold storage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z 15. Mezinárodní vědecké konference „Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu

  • ISBN

    978-80-7627-016-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    19-27

  • Název nakladatele

    Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    13. 4. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku