Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876552 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p < 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of honey water activity during storage
Popis výsledku anglicky
In this study was determined water activity in 37 samples of fresh honey at the beginning of storage, and then once more after 8 and 21 months of storage. There were 3 various storage conditions: laboratory temperature (21 ? 3 °C) on the light, laboratory temperature (21 ? 3 °C) in the dark and refrigerator temperature (3 ? 1 °C) in the dark. Water activity was 0.554 ? 0.026 at the beginning of storage. There wasn´t any statistically significant change after 8 months. However, after 21 months of storage decreased water activity of honeys stored in laboratory temperature on the light (0.546 ? 0.024) and in the dark (0.541 ? 0.027), but water activity slightly increased in honeys stored in refrigerator (0.563 ? 0.024). Differences between water activity of honeys stored in laboratory temperature and in refrigerator are statistically high significant (p < 0.01). It is obvious, at whole storage time the water activity of analysed honeys was keeping on values, which aren´t facilitating microorganism propagation (aw < 0.60) and hence honey is classify as low moisture foods in light of free water content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
411-414
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
16. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—