Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876552 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p &lt; 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of honey water activity during storage

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was determined water activity in 37 samples of fresh honey at the beginning of storage, and then once more after 8 and 21 months of storage. There were 3 various storage conditions: laboratory temperature (21 ? 3 °C) on the light, laboratory temperature (21 ? 3 °C) in the dark and refrigerator temperature (3 ? 1 °C) in the dark. Water activity was 0.554 ? 0.026 at the beginning of storage. There wasn´t any statistically significant change after 8 months. However, after 21 months of storage decreased water activity of honeys stored in laboratory temperature on the light (0.546 ? 0.024) and in the dark (0.541 ? 0.027), but water activity slightly increased in honeys stored in refrigerator (0.563 ? 0.024). Differences between water activity of honeys stored in laboratory temperature and in refrigerator are statistically high significant (p &lt; 0.01). It is obvious, at whole storage time the water activity of analysed honeys was keeping on values, which aren´t facilitating microorganism propagation (aw &lt; 0.60) and hence honey is classify as low moisture foods in light of free water content.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    411-414

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku