Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR spektrometrie při posuzování skladovaného medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872971" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872971 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT-NIR spektrometrie při posuzování skladovaného medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy medu metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Celkem 11 analyzovaných vzorků medu pocházelo přímo od včelařů z České republiky. Vzorky byly skladovány v různých podmínkách: při laboratorní teplotě (21 +- 3 °C) na světle a ve tmě a zchlazené (3 +- 1 °C). . Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito 10 principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi spektry medu skladovaného dva roky v totožných podmínkách a medu skladovaného v různých podmínkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Classification of stored honey by discriminant analysis FT-NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to use the discriminant analysis of honey by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). In total, 11 analysed honey samples came directly from bee-keepers from the Czech Republic. The samples were stored at different conditions: at laboratory temperature (21 +- 3 °C) on light and in darkness and at refrigerated temperature (3 +- 1 °C). The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of transflectance cell in the spectral range of 10 000 - 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. High variability was described between the spectra of honey stored two years consecutively and between different storage conditions.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    289-294

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku