Využití FT-NIR spektrometrie při posuzování skladovaného medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872971" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872971 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT-NIR spektrometrie při posuzování skladovaného medu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy medu metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Celkem 11 analyzovaných vzorků medu pocházelo přímo od včelařů z České republiky. Vzorky byly skladovány v různých podmínkách: při laboratorní teplotě (21 +- 3 °C) na světle a ve tmě a zchlazené (3 +- 1 °C). . Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito 10 principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi spektry medu skladovaného dva roky v totožných podmínkách a medu skladovaného v různých podmínkách.
Název v anglickém jazyce
Classification of stored honey by discriminant analysis FT-NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to use the discriminant analysis of honey by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). In total, 11 analysed honey samples came directly from bee-keepers from the Czech Republic. The samples were stored at different conditions: at laboratory temperature (21 +- 3 °C) on light and in darkness and at refrigerated temperature (3 +- 1 °C). The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of transflectance cell in the spectral range of 10 000 - 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. High variability was described between the spectra of honey stored two years consecutively and between different storage conditions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
289-294
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—