Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Discriminant analysis of Olomouc curd cheese by Fourier transform near infrared spectroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872903" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872903 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Discriminant analysis of Olomouc curd cheese by Fourier transform near infrared spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We used the discriminant analysis of curd cheese during storage by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Olomouc curd cheese samples were stored at 5 and at 20°C during seven weeks. The spectra of samples were measured at the integration sphere in reflectance mode with the use of a compressive cell in the spectral range of 10 000-4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. Great similarity between the samples stored at 5 and 20°Cwas found. Twelve samples stored at 20°C for 1 week and 2 samples stored at 20°C for 2 weeks were classified as samples stored at 5°C. Different results were found out by comparing the storage time. 100% variability was described between the spectra scanned in different weeks of storage at 5°C and 99.9% variability was obtained for the samples stored at 20°C. Thus, the discriminant analysis of Olomouc curd cheese by FT-NIRs is a suitable method for the determination of ripening time.

  • Název v anglickém jazyce

    Discriminant analysis of Olomouc curd cheese by Fourier transform near infrared spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    We used the discriminant analysis of curd cheese during storage by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Olomouc curd cheese samples were stored at 5 and at 20°C during seven weeks. The spectra of samples were measured at the integration sphere in reflectance mode with the use of a compressive cell in the spectral range of 10 000-4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. Great similarity between the samples stored at 5 and 20°Cwas found. Twelve samples stored at 20°C for 1 week and 2 samples stored at 20°C for 2 weeks were classified as samples stored at 5°C. Different results were found out by comparing the storage time. 100% variability was described between the spectra scanned in different weeks of storage at 5°C and 99.9% variability was obtained for the samples stored at 20°C. Thus, the discriminant analysis of Olomouc curd cheese by FT-NIRs is a suitable method for the determination of ripening time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    31-36

  • Kód UT WoS článku

    000332595800005

  • EID výsledku v databázi Scopus