Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872354 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.
Název v anglickém jazyce
Discriminant analysis FT-NIR spectroscopy in treatment of milk and milk products
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to use the discriminant analysis of milk and cheese by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Raw milk samples (n = 78) were obtained from Czech farms. Pasteurised milk (n = 24), UHT milk (n = 32), Edam (n = 100) and smoked Edam (n = 50) were obtained from the market. The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of transflectance cell (milk) and compressive cell (cheese) in the spectral range of 10 000 +/- 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. High variability was described between raw and heat treatment milk but great similarity was found between the pasteurized and UHT milk samples. 100% variability was described between the spectra of Edam and smoked Edam. Thus, discriminant analysis by FT-NIRs is suitable method for the determination of chosen steps of treatment of milk and cheese Edam.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
206-212
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—