Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872354 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.

  • Název v anglickém jazyce

    Discriminant analysis FT-NIR spectroscopy in treatment of milk and milk products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to use the discriminant analysis of milk and cheese by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Raw milk samples (n = 78) were obtained from Czech farms. Pasteurised milk (n = 24), UHT milk (n = 32), Edam (n = 100) and smoked Edam (n = 50) were obtained from the market. The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of transflectance cell (milk) and compressive cell (cheese) in the spectral range of 10 000 +/- 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. High variability was described between raw and heat treatment milk but great similarity was found between the pasteurized and UHT milk samples. 100% variability was described between the spectra of Edam and smoked Edam. Thus, discriminant analysis by FT-NIRs is suitable method for the determination of chosen steps of treatment of milk and cheese Edam.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    206-212

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku